Kotlety z batatów i kukurydzy
danie: wegetariańskie, bezglutenowe
Składniki:
- 2 bataty
- 4 łyżki kukurydzy mrożonej
- 4 czubate łyżki bułki tartej (może być bezglutenowa)
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- jajko
- pęczek natki pietruszki - posiekany
- przyprawy: sól, pieprz kajeński, czosnek niedźwiedzi, kumin
- olej/oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- bataty gotujemy (w skórce) do miękkości, potem studzimy
- kukurydzę gotujemy w lekko osolonej wodzie również do miękkości, studzimy
- wystudzone bataty obieramy i blendujemy na gładką masę
- do zmiksowanych batatów dodajemy kukurydzę, natkę i przyprawy - mieszamy i próbujemy, czy jeszcze doprawić czy jest ok
- następnie dodajemy bułkę tartą, mąkę i jajko i dokładnie razem wyrabiamy
- formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju
- podajemy np. z sosem jogurtowo-musztardowym (jogurt naturalny, musztarda francuska, zioła)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz