Palkova to popularny w Indiach deser na bazie mleka i cukru. Ponieważ Indie są przeogromne i zróżnicowane kulinarnie (i nie tylko), dlatego wersji wykonania tego deseru znajdziemy naprawdę sporo. Ja swoją wersję przepisu mam od znajomej Hinduski i nieco zmienioną (głównie chodzi o ograniczenie cukru i tłuszczu) właśnie Wam podaję. Ta wersja Palkovej jest w formie stałej, ale bywają też półpłynne. Ma wyczuwalny migdałowy smak i bardzo delikatną nutę kardamonu. Mam nadzieję, że ten nietypowy deser Wam zasmakuje i poszukacie później innych jego wariantów :)
Palkova
danie:wegetariańskie, bezglutenowe
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru
- 70-80 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki mąki bezglutenowej
- szczypta mielonego kardamonu
Sposób wykonania:
- mleko w proszku mieszamy dokładnie ze śmietanką i cukrem i wkładamy do kuchenki mikrofalowej (odkryte) na 4 minuty
- potem wyjmujemy (masa jest już gęsta) i dodajemy zmielone migdały i kardamon, mieszamy dokładnie i ponownie wkładamy do mikrofali, tym razem na 2 minuty
- wyjmujemy i jeszcze gorące przekładamy do płaskiego naczynia (grubość rozsmarowanej w naczyniu masy powinna wynieść ok. 3 cm), wyrównujemy wierzch i zostawiamy do wystygnięcia
- wystudzoną Palkovę wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki, potem możemy już ją pokroić w kostkę i zjeść, a niezjedzoną przechowujemy w lodówce
Smacznego
Sądzisz, że wegańską wersję też dałoby się zrobić?
OdpowiedzUsuńNie wiem,trzeba by było spróbować. Generalnie Palkova powstaje z długo gotowanego mleka,które zmienia konsystencję i wtedy dodaje się cukier i np kardamon.Trzeba by było zobaczyć, czy mleko roślinne zachowa się w ten sam sposób. Można jeszcze spróbować z mlekiem kokosowym i jogurtem np. sojowym, bo taką wersję też gdzieś widziałam (i też była to wersja z mikrofali)
Usuńbardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szybkie i proste dania z mikrofali! To wygląda super :)
OdpowiedzUsuńjak ktoś lubi słodycze, to ten deser też polubi :)
Usuń