Bataty na majówkę! Właściwie to nawet i na grilla się nadadzą, jeśli lubicie grillować, a do tego chrupiąca sałata. Pyszne!
Pieczone nadziewane bataty
danie: wegetariańskie, bezglutenowe
Składniki:
- 4 bataty
- 3 małe pomidory
- 8 pieczarek
- 2 małe cebulki
- puszka czerwonej fasolki
- ok. 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, oregano, płatki suszonych pomidorów z czarnuszką, słodka papryka, odrobina cukru
- olej do smażenia
- 5-6 łyżek startej mozzarelli
- do podania szczypiorek
- sos: 4-5 łyżek jogurtu greckiego, 2 łyżeczki musztardy dijon, pół łyżeczki miodu, czarny świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Bataty dokładnie myjemy, nakłuwamy widelcem i "pieczemy" w mikrofali ok. 10 minut, aż będą miękkie, jeżeli chcemy upiec je w piekarniku to potrwa to niestety nieco dłużej, bo ok. 30-40 minut. Gotowe bataty przekrawamy wzdłuż. Łyżką lub innym "narzędziem" wyciągamy miąższ.
- Na patelni podsmażamy kolejno: posiekaną cebulę, potem dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki, następnie pokrojone drobno pomidory. Po chwili dodajemy fasolkę, kukurydzę i przecier pomidorowy oraz ok. połowy miąższu z batatów (resztę miąższu możemy wykorzystać np do zupy). Wszystko razem dusimy ok. 10 minut. Potem doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką, oregano, płatkami suszonych pomidorów, czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim i odrobiną cukru.
- Gotowym nadzieniem wypełniamy połówki batatów. Posypujemy startą mozzarellą i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, aż ser się rozpuści.
- Kiedy bataty siedzą w piekarniku robimy sos, czyli mieszamy dokładnie razem wszystkie składniki sosu.
- Upieczone bataty podajemy z sosem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego
wspaniale podane bataty, aż zrobiłam się głodna!
OdpowiedzUsuńAle ciekawe i oryginalne danie, wygląda znakomicie. Kalorycznie chyba też wygląda dobrze?
OdpowiedzUsuńno można tak powiedzieć :) jeden batat to ok 200 kcal, do tego fasolka, serek - trochę tego będzie :)
Usuń