sobota, 2 maja 2015

Pieczone bataty z nadzieniem

Bataty na majówkę! Właściwie to nawet i na grilla się nadadzą, jeśli lubicie grillować, a do tego chrupiąca sałata. Pyszne!


Pieczone nadziewane bataty
danie: wegetariańskie, bezglutenowe

Składniki:
  • 4 bataty
  • 3 małe pomidory
  • 8 pieczarek
  • 2 małe cebulki
  • puszka czerwonej fasolki
  • ok. 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, oregano, płatki suszonych pomidorów z czarnuszką, słodka papryka, odrobina cukru
  • olej do smażenia
  • 5-6 łyżek startej mozzarelli
  • do podania szczypiorek
  • sos: 4-5 łyżek jogurtu greckiego, 2 łyżeczki musztardy dijon, pół łyżeczki miodu, czarny świeżo zmielony pieprz
 


Sposób przygotowania:
  • Bataty dokładnie myjemy, nakłuwamy widelcem i "pieczemy" w mikrofali ok. 10 minut, aż będą miękkie, jeżeli chcemy upiec je w piekarniku to potrwa to niestety nieco dłużej, bo ok. 30-40 minut. Gotowe bataty przekrawamy wzdłuż. Łyżką lub innym "narzędziem" wyciągamy miąższ. 
 
  • Na patelni podsmażamy kolejno: posiekaną cebulę, potem dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki, następnie pokrojone drobno pomidory. Po chwili dodajemy fasolkę, kukurydzę i przecier pomidorowy oraz ok. połowy miąższu z batatów (resztę miąższu możemy wykorzystać np do zupy). Wszystko razem dusimy ok. 10 minut. Potem doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką, oregano, płatkami suszonych pomidorów, czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim i odrobiną cukru.
  • Gotowym nadzieniem wypełniamy połówki batatów. Posypujemy startą mozzarellą i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, aż ser się rozpuści.

  • Kiedy bataty siedzą w piekarniku robimy sos, czyli mieszamy dokładnie razem wszystkie składniki sosu.
 
  •  Upieczone bataty podajemy z sosem i posiekanym szczypiorkiem.


   Smacznego
 

3 komentarze:

  1. wspaniale podane bataty, aż zrobiłam się głodna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciekawe i oryginalne danie, wygląda znakomicie. Kalorycznie chyba też wygląda dobrze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no można tak powiedzieć :) jeden batat to ok 200 kcal, do tego fasolka, serek - trochę tego będzie :)

      Usuń