środa, 30 marca 2016

Orientalny ryż z pieczarkami

  Wiosna nadchodzi, choć w Łodzi można odnieść wrażenie, że robi to trochę ospale. Dziś na przykład pogoda smętna, deszczowa, wietrzna i ogólnie nieciekawa. W dodatku zimno! Przy takiej aurze zawsze chodzi mi po głowie jakieś "słoneczne" danie.  Dlatego postanowiłam zjeść pyszny ryż z pieczarkami, groszkiem i rodzynkami z dużą ilością orientalnej przyprawy.

Warzywna alternatywa - orientalny ryż z pieczarkami

Warzywna alternatywa - orientalny ryż z pieczarkami

 Orientalny ryż z pieczarkami


danie: wegańskie, bezglutenowe

Składniki na 3-4 porcje:
  • 125 g brązowego/pełnoziarnistego ryżu
  • 10-12 pieczarek
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 2 łyżki rodzynek 
  • 3-4 łyżki ziaren słonecznika
  • przyprawy: sól, Podlaska przyprawa orientalna (w składzie: kardamon, ziele angielskie, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, kurkuma, płatki róży)
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • ryż ugotować w lekko osolonej wodzie
  • pokrojone w plasterki pieczarki usmażyć na oleju
  • do pieczarek dodać groszek, rodzynki oraz przyprawy, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć
  • dodać ryż, dokładnie wymieszać i jeszcze kilka minut razem podsmażać
  • na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika i następnie dodać do gotowego ryżu.
Warzywna alternatywa - orientalny ryż z pieczarkami

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz