Bazą w tym chlebie jest mąka gryczana, dlatego chlebek ma piękny "miodowy" kolor i lekko gryczany smak. Poza tym dodanie rodzynków sprawiło, że jest lekko słodkawy, po prostu przepyszny. I oczywiście jego wykonanie nie jest szczególnie skomplikowane.
Chleb z rodzynkami
danie wegańskie, bezglutenowe
Składniki na formę 1,5 l:
- 400 g mąki gryczanej
- 250 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 12 g suchych drożdży
- płaska łyżka soli
- płaska łyżka cukru trzcinowego
- spora garść rodzynków
- 800 ml ciepłej wody
- tłuszcz do wysmarowania formy, otręby gryczane do jej wysypania
Przygotowanie:
- Mikserem dokładnie mieszamy razem ze sobą wszystkie suche składniki tj. mąki, drożdże, sól, cukier i rodzynki.
- Do wymieszanych suchych składników dodajemy ciepłą wodę i dalej miksujemy (końcówkami miksera do wyrabiania ciasta tzw. hakami) około 5 minut, aż wszystko się dokładnie połączy. Ciasto ma być dosyć gęste ale nie za gęste, bo będzie potem suche.
- Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami. Przekładamy ciasto, wyrównujemy jego wierzch i obsypujemy go trochę mąką. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20-30 minut (w zależności jak jest to ciepłe miejsce). Ciasto musi trochę wyrosnąć, jednak nie może przegarować, tzn. nie możemy pozwolić, by drożdże zbyt intensywnie popracowały i ciasto za bardzo urosło, wtedy chleb w piekarniku np. bardzo urośnie, a potem pęknie w środku, opadnie i będzie po prostu nie do zjedzenia.
- Gotowe ciasto nacinamy delikatnie na wierzchu (np robimy kratkę) i sparujemy trochę wodą.
- Wkładamy do piekarnika (do piekarnika wkładamy też gliniane naczynie z wodą) i pieczemy około godziny w mniej więcej 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz