niedziela, 18 stycznia 2015

Chleb z rodzynkami

  Bazą w tym chlebie jest mąka gryczana, dlatego chlebek ma piękny "miodowy" kolor i lekko gryczany smak. Poza tym dodanie rodzynków sprawiło, że jest lekko słodkawy, po prostu przepyszny. I oczywiście jego wykonanie nie jest szczególnie skomplikowane.
 



 Chleb z rodzynkami

danie wegańskie, bezglutenowe

Składniki na formę 1,5 l:
  • 400 g mąki gryczanej
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 12 g suchych drożdży
  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżka cukru trzcinowego
  • spora garść rodzynków
  • 800 ml ciepłej wody
  • tłuszcz do wysmarowania formy, otręby gryczane do jej wysypania
Przygotowanie:
  • Mikserem dokładnie mieszamy razem ze sobą wszystkie suche składniki tj. mąki, drożdże, sól, cukier i rodzynki.
  • Do wymieszanych suchych składników dodajemy ciepłą wodę i dalej miksujemy (końcówkami miksera do wyrabiania ciasta tzw. hakami) około 5 minut, aż wszystko się dokładnie połączy. Ciasto ma być dosyć gęste ale nie za gęste, bo będzie potem suche.
  • Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami. Przekładamy ciasto, wyrównujemy jego wierzch i obsypujemy go trochę mąką. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20-30 minut (w zależności jak jest to ciepłe miejsce).  Ciasto musi trochę wyrosnąć, jednak nie może przegarować, tzn. nie możemy pozwolić, by drożdże zbyt intensywnie popracowały i ciasto za bardzo urosło, wtedy chleb w piekarniku np. bardzo urośnie, a potem pęknie w środku, opadnie i będzie po prostu nie do zjedzenia. 
  • Gotowe ciasto nacinamy delikatnie na wierzchu (np robimy kratkę) i sparujemy trochę wodą.
  • Wkładamy do piekarnika (do piekarnika wkładamy też gliniane naczynie z wodą) i pieczemy około godziny w mniej więcej 200 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz