niedziela, 11 stycznia 2015

Gryczane wrapy

  Dzisiaj podzielę się z Wami prostym przepisem na bezglutenowe wrapy. Do zrobienia akurat tych wrapów w przeważającej części używam mąki gryczanej (i dodatkowo otrąb gryczanych), dlatego mają dosyć wyrazisty smak. Najważniejsze jednak jest to, że domowe wrapy (z jakiej mąki by ich nie zrobić) zawsze będą o niebo lepsze od wrapów gotowych, ze sklepowej półki. Czytając skład tych ostatnich, może człowiekowi po prostu zrobić się słabo.  


Wrapy gryczane

danie: bezglutenowe, wegańskie/wegetariańskie

Składniki na ok 5-6 wrapów o średnicy ok. 18 cm:
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 1 jajko (jeśli bez jajka, to dajemy nieco więcej wody)
  • 200 ml mleka (u mnie mleko ryżowe)
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki otrąb gryczanych
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (ryżowy, rzepakowy lub masło klarowane)
Przygotowanie:
  • W jednej misce mieszamy razem jajko, wodę, mleko i olej, w drugiej z kolei mieszamy mąki, skrobię, otręby i sól.
  • Do mokrych składników dodajmy stopniowo suche, cały czas wszystko razem miksując, aż powstanie jednolita konsystencja dosyć rzadkiego ciasta. 
  • Smażymy na patelni (tylko delikatne wysmarowanej tłuszczem, tak jak to robi się przy naleśnikach) cienkie placki. Usmażone wrapy odkładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wyschły. Przechowujemy w lodówce.
  • Usmażone wrapy są elastyczne, a ich smak doskonale uzupełni smak wytrawnego nadzienia, które w nie zawiniemy.
Smacznego

3 komentarze:

  1. Z gryczanej mąki mają fajny posmak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skład jest dla mnie bardzo ciekawy, a gryczane smaki bardzo lubię :) Wyglądają smakowicie :) A sklepowe wrapy to masakra jakaś - tyle dodatków mają, a jeszcze czasem producent napisze, że są zdrowe, bo pełnoziarniste (a mąki pełnoziarnistej mają 10% :P)

    OdpowiedzUsuń