wtorek, 17 lutego 2015

Pasztet fasolowo-grochowy

 Dawno mnie nie było, ale ostatnio jestem baaardzo zajęta i nie mam nawet czasu żeby przygotować (zrobić zdjęcia, opisać itd.) dla Was jakiś sensowny przepis. I taki stan niestety potrwa jeszcze trochę...
Tym czasem, żeby nie wyjść z wprawy - przepis na wege pasztet, który robiłam już jakiś czas temu, tylko dopiero dziś znalazłam chwilę, by go Wam udostępnić  :)
 


 Pasztet fasolowo-grochowy

danie: bezglutenowe, wegetariańskie

Składniki:
  • 200 g drobnej fasoli białej (suchej)
  • 50 g grochu żółtego (suchego)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka czubrycy czerwonej
  • płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz oraz np.otręby gryczane do przygotowania foremki
Przygotowanie:
  • Fasolę oraz groch namaczamy dzień wcześniej, najlepiej na 12 godzin przed robieniem pasztetu. Potem dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane zostawiamy do wystygnięcia.
  • Kaszę jaglaną dokładnie, kilkukrotnie płuczemy, a potem również gotujemy do miękkości. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Groch, fasolę i kaszę miksujemy razem na jednolita masę, następnie dodajemy jajko, olej, sos sojowy i pozostałe przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami foremki przekładamy gotową masę.
  • Do piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie z wodą i oczywiście foremkę z pasztetem. Pieczemy ok. 50 minut, ale należy po prostu sprawdzać, czy jest już gotowy.
  
Smacznego

6 komentarzy:

  1. uwielbiam pasztety warzywne.
    W niczym nie odbiegają od mięsnych, zachwycają smakiem i są zdecydowanie mniej kaloryczne. I zdrowsze! I ciekawsze.
    Kocham warzywne pasztety! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się receptura Twojego pasztetu :) Upiekę go na 100 procent !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja planuję już kolejny, mam nadzieję, że będę miała chwilę by opublikować przepis :)

      Usuń