Bardzo prosta zupa dla zabieganych. A że ja zabiegana jestem ostatnio, to też preferuję szybkie i proste dania (ale jednak zdrowe).
Zupa krem z cukinii z grzankami ziołowymi |
Zupa krem z cukinii z ziołowymi grzankami
danie: wegańskie, bezglutenowe
Składniki na 3 porcje:
- 1 spory seler
- 4 ziemniaki
- 2 cukinie
- pieczywo na grzanki (bezglutenowe lub zwykłe)
- oliwa
- zioła do grzanek - wedle uznania
- przyprawy: sól, pieprz, odrobina sosu sojowego, i mieszanka ziół - u mnie dalmatyńskich (Kotanyi)
Sposób przygotowania:
- cukinię kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzana oliwę/olej i smażymy do miękkości
- obrane ziemniaki i seler kroimy w kostkę, zalewamy wodą (tak by wyszły 3 porcje zupy) dodajemy trochę soli i gotujemy do miękkości.
- do ugotowanych ziemniaków i selera wrzucamy gotową cukinię i wszystko razem blendujemy.
- zupę doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i ziołami oraz ewentualnie sosem sojowym
- chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i obtaczamy w ziołach, następnie smażymy do zrumienienia
- gotowe grzanki podajemy z zupą
Zupa krem z cukinii z grzankami ziołowymi |
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz