Na taką zgniłą pogodę najlepsze jest aromatyczne leczo. Z resztą leczo jest dobre na każdą pogodę i na każdą porę roku.
Leczo
danie: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki
- czerwona cebula
- ewentualnie mała papryczka chili
- ząbek czosnku
- cukinia
- 2 pomidory
- puszka pomidorów w pomidorowym soku
- 2 -3 łyżeczki suszonych płatków pomidorowych
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3/4 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta kuminu
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
- Paprykę kroimy w kostkę (jeśli używamy chili to ją również tylko w drobniejszą), podobnie cebulę. Pokrojone - wkładamy na patelnię na rozgrzany olej i dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, łyżeczkę cukru, słodką i ostrą paprykę oraz kumin. Wszystko razem smażymy, aż papryka będzie miękka a przyprawy i cukier zaczną się tak jakby razem karmelizować. Gotowe, zdejmujemy z patelni.
- Na tę samą patelnię dodajemy pokrojone w kostkę cukinię i pomidory, a także sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą i pozostałym cukrem oraz płatkami pomidorowymi. Gotujemy, aż cukinia zmięknie.
- Cukinię z pomidorami przekładamy do garnka i dodajemy do nich papryki z cebulą. Gotujemy całość jeszcze kilka minut, doprawiamy do smaku.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz