Zielone danie w całości! W dodatku z pyszną kalarepką, którą bardziej wolę gotowaną niż surową. Potrawa doskonale komponuje się z wszelkimi kaszami, ale także z pieczywem, ryżem, ziemniakami i w ogóle z czym tylko ma się ochotę ją zjeść :)
Zielony kociołek
danie: wegańskie, bezglutenowe
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1 cukinia
- 1 kalarepka
- 1 brokuł
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 1 puszka zielonego groszku
- łyżka oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, przyprawa do dań wegetariańskich Dary Natury, odrobina cukru
- Soczewicę moczymy wcześniej ok. 1 godziny
- Cukinię i kalarepę kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki
- Pokrojone cukinię i kalarepkę oraz soczewicę zalewamy wodą, tak by pokryła warzywa, dodajemy trochę soli i gotujemy ok. 15-20 minut
- Następnie dodajemy brokuła i groszek i gotujemy dalej, aż wszystko będzie miękkie
- Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i przyprawy do smaku
- Podajemy z pieczywem albo jakąś kaszą lub zjadamy bez żadnych dodatków :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz