poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Zielony kociołek

 Zielone danie w całości! W dodatku z pyszną kalarepką, którą bardziej wolę gotowaną niż surową. Potrawa doskonale komponuje się z wszelkimi kaszami, ale także z pieczywem, ryżem, ziemniakami i w ogóle z czym tylko ma się ochotę ją zjeść :)
 


Zielony kociołek
danie: wegańskie, bezglutenowe
 
Składniki na ok. 4 porcje:
  • 1 cukinia
  • 1 kalarepka
  • 1 brokuł
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 puszka zielonego groszku
  • łyżka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, przyprawa do dań wegetariańskich Dary Natury, odrobina cukru
Sposób przygotowania:
  • Soczewicę moczymy wcześniej ok. 1 godziny
  • Cukinię i kalarepę  kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki
  • Pokrojone cukinię i kalarepkę oraz soczewicę zalewamy wodą, tak by pokryła warzywa, dodajemy trochę soli i gotujemy ok. 15-20 minut
  • Następnie dodajemy brokuła i groszek i gotujemy dalej, aż wszystko będzie miękkie
  • Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i przyprawy do smaku
  • Podajemy z pieczywem albo jakąś kaszą lub zjadamy bez żadnych dodatków :)
 Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz