poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Sos kurkowy

  Kurki niezmiennie kojarzą mi się z dzieciństwem. Kiedy byłam mała rodzice zabierali mnie do swoich znajomych, którzy mieli domek niedaleko lasu. Pamiętam jedno szczególnie piękne miejsce w tym lesie, rosły tam wysokie, smukłe brzozy, cienka, długa trawa, miękki mech i mnóstwo żółciutkich kurek. Często chodziliśmy tam na spacery i właśnie na grzyby. A potem obowiązkowo była jajecznica z uzbieranymi kurkami :)
Ja niestety nie potrafię zrobić takiej pysznej jajecznicy z kurkami, jaką dawniej robił mój tata. Pewnie to już nie te same jajka, może nawet i kurki już są inne...
Dlatego przepis, którym dzielę się z Wami, jest nie na jajecznicę, ale na pyszny kurkowy sos.



Sos kurkowy
danie: wegetariańskie, bezglutenowe

Składniki:
  • kurki najlepiej własnoręcznie zebrane, u mnie ok 200 g sklepowych
  • łyżka masła
  • ok. 200 ml śmietanki 30%
  • łyżka mąki (ryżowa albo inna)
  • łyżeczka musztardy dijon
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • natka pietruszki  
Sposób przygotowania:
  • Kurki dokładnie płuczemy na sicie, większe okazy kroimy na mniejsze części
  • Umyte kurki wrzucamy na patelnię na łyżkę masła i dusimy do miękkości ok. 5-10 min (w zależności od wielkości grzybów)
 
  • Następnie dodajemy śmietankę wymieszaną uprzednio z łyżką mąki, musztardę i sól do smaku, całość dusimy jeszcze ok. 5 minut i na końcu doprawiamy pieprzem
 
  •  Do gotowego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz