poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Placki z wędzonego tofu i czerwonej soczewicy


   Upały powróciły i na pewno nie każdy ma ochotę uprawiać smażenie, ale jeśli jednak ktoś miałby w sobie tyle samozaparcia (albo lubi tortury), to polecam wypróbować ten przepis. Placki są naprawdę pyszne i smakują zarówno na gorąco jak i na zimno.



Placki z wędzonego tofu i czerwonej soczewicy
danie: wegetariańskie, bezglutenowe

Składniki:
  • 1 opakowanie wędzonego tofu (180g)
  • 150 ml (przed ugotowaniem) czerwonej soczewicy
  • szczypiorek
  • jajko
  • ok. 2 łyżek mąki ryżowej (lub innej)
  • łyżka oleju + olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, płatki suszonych pomidorów z czarnuszką
  • nasiona i pestki: np. sezam, słonecznik, dynia, orzeszki pinii itd
Sposób przygotowania:
  • soczewicę gotujemy do miękkości, gotową przelewamy zimną wodą
  • miksujemy razem: tofu, soczewicę, posiekany szczypiorek i olej
 

  • masę przyprawiamy i dodajemy pestki, znowu mieszamy i próbujemy, czy już wystarczająco doprawiliśmy
  • dodajemy jajko i mąkę i znowu mieszamy
 
  • na rozgrzany olej nakładamy łyżką porcję masy i smażymy niewielkie placki 
 
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz