Upały powróciły i na pewno nie każdy ma ochotę uprawiać smażenie, ale jeśli jednak ktoś miałby w sobie tyle samozaparcia (albo lubi tortury), to polecam wypróbować ten przepis. Placki są naprawdę pyszne i smakują zarówno na gorąco jak i na zimno.
Placki z wędzonego tofu i czerwonej soczewicy
danie: wegetariańskie, bezglutenowe
Składniki:
- 1 opakowanie wędzonego tofu (180g)
- 150 ml (przed ugotowaniem) czerwonej soczewicy
- szczypiorek
- jajko
- ok. 2 łyżek mąki ryżowej (lub innej)
- łyżka oleju + olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, płatki suszonych pomidorów z czarnuszką
- nasiona i pestki: np. sezam, słonecznik, dynia, orzeszki pinii itd
- soczewicę gotujemy do miękkości, gotową przelewamy zimną wodą
- miksujemy razem: tofu, soczewicę, posiekany szczypiorek i olej
- masę przyprawiamy i dodajemy pestki, znowu mieszamy i próbujemy, czy już wystarczająco doprawiliśmy
- dodajemy jajko i mąkę i znowu mieszamy
- na rozgrzany olej nakładamy łyżką porcję masy i smażymy niewielkie placki
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz