poniedziałek, 18 maja 2015

Sezon na szparagi - zupa krem z białych szparagów z rzodkiewką

Sezon na szparagi rozpoczęty, dlatego trzeba korzystać ile się da :) Ja zaczynam sezon od zupy-krem z białych szparagów i ziemniaków podanej ze świeżą rzodkiewką. Dodatek rzodkiewki sprawia, że dosyć łagodna w smaku zupa nabiera nieco ostrzejszego smaku.

Zupa krem z białych szparagów i ziemniaków podana z rzodkiewką
danie: wegetariańskie, bezglutenowe

Składniki:
  • pęczek białych szparagów
  • ok. 7 małych ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 3-4 łyżki śmietanki 30% (lub innej, ale najlepiej słodkiej)
  • rzodkiewka
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, ew. łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
  • szparagi obieramy, pozbywamy się zdrewniałych końców i kroimy na mniejsze części
  • obieramy resztę warzyw, ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki
 
  • warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości 
  • wyjmujemy z zupy marchewki, pietruszkę i seler (moje poszły do psiego jedzonka), a resztę czyli ziemniaki i szparagi dokładnie blendujemy na krem
  • dodajemy śmietankę i przyprawy (oraz oliwę jeśli chcemy), dokładnie mieszamy
  • podajemy ze świeżą, pokrojoną drobno rzodkiewką

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz