Sezon na szparagi rozpoczęty, dlatego trzeba korzystać ile się da :) Ja zaczynam sezon od zupy-krem z białych szparagów i ziemniaków podanej ze świeżą rzodkiewką. Dodatek rzodkiewki sprawia, że dosyć łagodna w smaku zupa nabiera nieco ostrzejszego smaku.
danie: wegetariańskie, bezglutenowe
Składniki:
- pęczek białych szparagów
- ok. 7 małych ziemniaków
- 2 małe marchewki
- mała pietruszka
- kawałek selera
- 3-4 łyżki śmietanki 30% (lub innej, ale najlepiej słodkiej)
- rzodkiewka
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, ew. łyżka oliwy
- szparagi obieramy, pozbywamy się zdrewniałych końców i kroimy na mniejsze części
- obieramy resztę warzyw, ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki
- warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
- wyjmujemy z zupy marchewki, pietruszkę i seler (moje poszły do psiego jedzonka), a resztę czyli ziemniaki i szparagi dokładnie blendujemy na krem
- dodajemy śmietankę i przyprawy (oraz oliwę jeśli chcemy), dokładnie mieszamy
- podajemy ze świeżą, pokrojoną drobno rzodkiewką
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz