niedziela, 17 maja 2015

Bułeczki z kalafiora i kalafiorowe burgery

Dzisiaj z okazji niedzieli mam dla Was pomysł na super danie. Nietypowe burgery, w których nic nie jest takie jak powinno być. Bułka jakaś inna i środek też nienormalny :) Ale wszystko razem jest mega pyszne!


Burgery z kalafiora
danie: bezglutenowe, wegetariańskie

Składniki:
  • 1 nieduży kalafior
  • 3 jajka
  • 5-6 łyżek mąki bezglutenowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki suchych płatków drożdżowych (można pominąć)
  • łyżka musztardy lub więcej jeśli lubicie
  • przyprawy: ok. płaskiej łyżeczki soli, pieprz, czosnek niedźwiedzi - wg uznania
Sposób wykonania:
  • kalafiora miksujemy na "ryż" (jak w tym przepisie)
  • do zmiksowanego kalafiora dodajemy jajka, mąkę, skrobię ziemniaczaną, suche drożdże, musztardę i przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy
  • formujemy niewielkie bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
 

  • bułki lekko spłaszczamy i posypujemy np. płatkami suszonych pomidorów lub sezamem itp
  •  pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut, aż do zarumienienia


  • A teraz tylko od Was zależy w jaki sposób je podacie. Możecie zrobić do nich jakiś sos, użyć  jako bułek i posmarować je np. jakąś pastą albo zrobić z nich burgery takie jak moje, czyli z jajkiem sadzonym i żółtym serem (wszystko razem zostało jeszcze raz podgrzane, tak by ser się nieco rozpuścił i zrobił ciągnący).
Smacznego

1 komentarz: