czwartek, 11 czerwca 2015

Mini ciasto karobowe z truskawkami

  Sezon truskawkowy w pełni, ale niestety nie zawsze trafi się na owoce słodkie i smaczne. I właśnie z takich "gorszych" robi się ciasta :)



Mini ciasto karobowe z truskawkami

danie: wegetariańskie, bezglutenowe


Składniki na foremkę o wymiarach 11x20 cm:
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki karobu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 100 ml cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • truskawki - kilkanaście sztuk
Sposób przygotowania:
  • w jednej misce mieszamy razem suche składniki - mąki i skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, karob i szczyptę soli.
  • w drugiej misce miksujemy razem masło, cukier, jaja i mleko
  • do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy na gładka masę o konsystencji rzadkiego budyniu
  • masę przekładamy do foremki i na wierzchu układamy pokrojone na mniejsze części truskawki
  • pieczemy do momentu "suchego patyczka"
  • ciasto jest dosyć kruche, więc można do niego dodać np. łyżkę jakiegoś dżemu, by było bardziej wilgotne
  
Smacznego
 

2 komentarze:

  1. Swietny przepis:-P. Czy mozna zamiast masla uzyc oleju? Dziekuje i pozdrawiam:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Maria - Dziękuję, i myślę, że można zastąpić :)

    OdpowiedzUsuń