Mini ciasto karobowe z truskawkami
danie: wegetariańskie, bezglutenowe
Składniki na foremkę o wymiarach 11x20 cm:
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki karobu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 100 ml cukru
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- truskawki - kilkanaście sztuk
- w jednej misce mieszamy razem suche składniki - mąki i skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, karob i szczyptę soli.
- w drugiej misce miksujemy razem masło, cukier, jaja i mleko
- do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy na gładka masę o konsystencji rzadkiego budyniu
- masę przekładamy do foremki i na wierzchu układamy pokrojone na mniejsze części truskawki
- pieczemy do momentu "suchego patyczka"
- ciasto jest dosyć kruche, więc można do niego dodać np. łyżkę jakiegoś dżemu, by było bardziej wilgotne
Smacznego
Swietny przepis:-P. Czy mozna zamiast masla uzyc oleju? Dziekuje i pozdrawiam:-).
OdpowiedzUsuńMaria - Dziękuję, i myślę, że można zastąpić :)
OdpowiedzUsuń