niedziela, 3 maja 2015

Zupa krem ziemniaczano-batatowy z kukurydzą i pieczarkami

Witajcie w tym pięknym dniu! Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę krem z wykorzystaniem części składników, które nie zostały w pełni zużyte do wczorajszych nadziewanych batatów. W myśl zasady - nic nie powinno się marnować - do zupy wykorzystałam "wczorajsze" pieczarki, kukurydzę i oczywiście miąższ z batatów. Krem wyszedł przepyszny :)


Zupa krem ziemniaczono-batatowy z kukurydzą i pieczarkami
danie: wegańskie, bezglutenowe

Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 6 małych ziemniaków
  • miąższ z 2 upieczonych batatów
  • ok. 8 pieczarek
  • 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • przyprawy: sól, czarny świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
  • obrane warzywa - marchewki, pietruszkę i zmienniaki - zalewamy wodą (2-3 cm ponad warzywa) i gotujemy, aż będą miękkie.
  • w międzyczasie obrane pieczarki  przekrojone na pół lub na ćwiartki smażymy na patelni na odrobinie tłuszczu (olej lub masło klarowane), pamiętajcie, żeby ich nie solić, bo puszczą dużo wody
 
  • do ugotowanych warzyw wrzucamy miąższ z batatów i wszystko razem blendujemy na jednolity krem, doprawiamy do smaku
  • do gotowej zupy dodajemy pieczarki i kukurydzę, podajemy w takiej postaci lub możemy dodać jeszcze odrobinę mleka lub śmietany
 
 Smacznego

1 komentarz:

  1. świetna zupa, na pewno smaczna i co najwazniejsze pożywna :)

    OdpowiedzUsuń