Witajcie w tym pięknym dniu! Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę krem z wykorzystaniem części składników, które nie zostały w pełni zużyte do wczorajszych nadziewanych batatów. W myśl zasady - nic nie powinno się marnować - do zupy wykorzystałam "wczorajsze" pieczarki, kukurydzę i oczywiście miąższ z batatów. Krem wyszedł przepyszny :)
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 6 małych ziemniaków
- miąższ z 2 upieczonych batatów
- ok. 8 pieczarek
- 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
- przyprawy: sól, czarny świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- obrane warzywa - marchewki, pietruszkę i zmienniaki - zalewamy wodą (2-3 cm ponad warzywa) i gotujemy, aż będą miękkie.
- w międzyczasie obrane pieczarki przekrojone na pół lub na ćwiartki smażymy na patelni na odrobinie tłuszczu (olej lub masło klarowane), pamiętajcie, żeby ich nie solić, bo puszczą dużo wody
- do ugotowanych warzyw wrzucamy miąższ z batatów i wszystko razem blendujemy na jednolity krem, doprawiamy do smaku
- do gotowej zupy dodajemy pieczarki i kukurydzę, podajemy w takiej postaci lub możemy dodać jeszcze odrobinę mleka lub śmietany
Smacznego
świetna zupa, na pewno smaczna i co najwazniejsze pożywna :)
OdpowiedzUsuń