sobota, 18 kwietnia 2015

Wegańskie, bezglutenowe kotlety z brokuła i komosy ryżowej

 Po trochę dłuższej przerwie wracam z kolejnym przepisem na kotlety. Tym razem w zielonym, wiosennym kolorze (choć z tą wiosną to raczej kiepsko na razie).

 


 Kotlety z brokuła i komosy ryżowej

danie: wegańskie, bezglutenowe

Składniki na ok. 10 kotlecików:
  • 1 brokuł
  • 100 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • łyżka lub dwie różnych pestek (np. prażony słonecznik, sezam, dynia)
  • przyprawy: sól, czosnek niedźwiedzi, płatki suszonych pomidorów, czarnuszka
  • mąka kukurydziana do obtaczania
  • olej odpowiedni do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Brokuła gotujemy do miękkości w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
  • Komosę ryżową gotujemy. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Miksujemy razem na gładką masę brokuła z komosą. 
  • Zmielone siemię lniane mieszamy z ciepłą (nawet lekko gorącą) wodą w takiej ilości, by powstała papka o konsystencji surowego jajka
  • Do masy brokułowej dodajemy papkę z siemienia, płatki drożdżowe, pestki oraz przyprawy - do smaku. 
  • Formujemy kotlety (jeśli masa jest zbyt lepiąca, to należy dłonie lekko zwilżyć wodą), obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na oleju z dwóch stron na złoto.
  • Kotlety bardzo dobrze smakują podane np. z niepaloną kaszą gryczaną.
 Smacznego


2 komentarze: