Po trochę dłuższej przerwie wracam z kolejnym przepisem na kotlety. Tym razem w zielonym, wiosennym kolorze (choć z tą wiosną to raczej kiepsko na razie).
Kotlety z brokuła i komosy ryżowej

Kotlety z brokuła i komosy ryżowej
danie: wegańskie, bezglutenowe
Składniki na ok. 10 kotlecików:
- 1 brokuł
- 100 g ugotowanej komosy ryżowej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki suchych drożdży
- łyżka lub dwie różnych pestek (np. prażony słonecznik, sezam, dynia)
- przyprawy: sól, czosnek niedźwiedzi, płatki suszonych pomidorów, czarnuszka
- mąka kukurydziana do obtaczania
- olej odpowiedni do smażenia
Sposób przygotowania:
- Brokuła gotujemy do miękkości w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
- Komosę ryżową gotujemy. Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Miksujemy razem na gładką masę brokuła z komosą.
- Zmielone siemię lniane mieszamy z ciepłą (nawet lekko gorącą) wodą w takiej ilości, by powstała papka o konsystencji surowego jajka
- Do masy brokułowej dodajemy papkę z siemienia, płatki drożdżowe, pestki oraz przyprawy - do smaku.

- Formujemy kotlety (jeśli masa jest zbyt lepiąca, to należy dłonie lekko zwilżyć wodą), obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na oleju z dwóch stron na złoto.
- Kotlety bardzo dobrze smakują podane np. z niepaloną kaszą gryczaną.
Smacznego

Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńZapowiadają się rewelacyjnie, kocham wszystko, co brokułowe :)
OdpowiedzUsuń