Planujecie gościć u siebie na obiedzie rodzinę lub znajomych, którzy są mięsożerni? Jeśli tak, to zachęcam Was do zrobienia kotletów z fasoli i ciecierzycy. Narobić się nie narobicie, a takie kotlety na "tradycyjny" obiad sprawdzą się doskonale :)
Kotlety z fasolki i ciecierzycy
danie: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki (u mnie na 10 niedużych kotletów):
- 125 g małej czerwonej fasolki
- 125 g ciecierzycy
- duże jajko lub dwa małe
- 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, płaska łyżka sosu sojowego
- gotowa panierka kukurydziana (u mnie pół na pół - zwykła z paprykową) - lub inna panierka wedle uznania
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- ciecierzycę i fasolę moczymy w osobnych naczyniach przez co najmniej 12 godzin przed gotowaniem, następnie odlewamy wodę z moczenia i gotujemy w świeżej do miękkości (bez soli)
- ugotowane i wystudzone nasiona strączkowe dokładnie mielimy i do zmielonych dodajemy płatki drożdżowe (jeśli używamy) a potem, do smaku, przyprawy czyli sos sojowy, pieprz i czosnek, a na końcu dopiero sól (sos sojowy już nadał nieco słoności)
- na samym końcu, po doprawieniu masy, dodajmy dopiero jajka i wszystko razem dokładnie mieszamy
- formujemy kotlety, obtaczamy w panierce, a następnie smażymy
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz