czwartek, 19 marca 2015

Kotlety fasolowo-ciecierzycowe

  Planujecie gościć u siebie na obiedzie rodzinę lub znajomych, którzy są mięsożerni? Jeśli tak, to zachęcam Was do zrobienia kotletów z fasoli i ciecierzycy. Narobić się nie narobicie, a takie kotlety na "tradycyjny" obiad sprawdzą się doskonale :)


Kotlety z fasolki i ciecierzycy

danie: bezglutenowe, wegetariańskie

Składniki (u mnie na 10 niedużych kotletów):
  • 125 g małej czerwonej fasolki
  • 125 g ciecierzycy
  • duże jajko lub dwa małe
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, płaska łyżka sosu sojowego
  • gotowa panierka kukurydziana (u mnie pół na pół - zwykła z paprykową) - lub inna panierka wedle uznania
  • tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:
  • ciecierzycę i fasolę moczymy w osobnych naczyniach przez co najmniej 12 godzin przed gotowaniem, następnie odlewamy wodę z moczenia i gotujemy w świeżej do miękkości (bez soli)
  • ugotowane i wystudzone nasiona strączkowe dokładnie mielimy i do zmielonych dodajemy płatki drożdżowe (jeśli używamy) a potem, do smaku, przyprawy czyli sos sojowy, pieprz i czosnek, a na końcu dopiero sól (sos sojowy już nadał nieco słoności)
  • na samym końcu, po doprawieniu masy, dodajmy dopiero jajka i wszystko razem dokładnie mieszamy
  • formujemy kotlety, obtaczamy w panierce, a następnie smażymy 


 Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz