Dziś prawdziwa bomba kaloryczna :) Ale czasami ma się ochotę zjeść coś konkretnego i nie ma co sobie odmawiać, bo i tak wcześniej czy później organizm dostanie to, na co ma ochotę. Reguła ta ma szczególne zastosowanie przy słodyczach (niestety).
Zapiekanka makoronowo-kalafiorowa
danie: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki na ok. 4 porcje:
- kalafior
- makaron (bezglutenowy u mnie) - po ugotowaniu ok. 500 g
- 2 garści szpinaku
- ok. 150-200 ml mleka
- 100 g śmietany 12%
- ok. 3 łyżek mąki kukurydzianej
- 3 łyżki masła
- starty ser mozzarella
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki (suszona lub świeża)
Przygotowanie:
- kalafiora gotujemy w lekko osolonej i ewentualnie posłodzonej wodzie do momentu, aż będzie lekko miękki (nie może się rozgotować)
- makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami z opakowania
- liście szpinaku siekamy na mniejsze kawałki i dusimy na patelni aż zmiękną
- robimy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę - cały czas mieszając - i lekko ją rumienimy, następnie dodajemy śmietanę i mleko, cały czas intensywnie mieszając, aż uzyskamy gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- w naczyniu żaroodpornym układamy makaron, szpinak i kalafiora, zalewamy sosem i posypujemy startą mozzarellą
- pieczemy ok. 15 minut, aż ser się rozpuści, gotowe posypujemy natką pietruszki
Smacznego
Kalafior lubię w każdej odsłonie. Zapiekanka wygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuń