poniedziałek, 16 marca 2015

Zapiekanka makaronowo-kalafiorowa

 Dziś prawdziwa bomba kaloryczna :) Ale czasami ma się ochotę zjeść coś konkretnego i nie ma co sobie odmawiać, bo i tak wcześniej czy później organizm dostanie to, na co ma ochotę. Reguła ta ma szczególne zastosowanie przy słodyczach (niestety).


Zapiekanka makoronowo-kalafiorowa

danie: bezglutenowe, wegetariańskie

Składniki na ok. 4 porcje:
  • kalafior
  • makaron (bezglutenowy u mnie) - po ugotowaniu ok. 500 g
  • 2 garści szpinaku
  • ok. 150-200 ml mleka
  • 100 g śmietany 12%
  • ok. 3 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki masła
  • starty ser mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki (suszona lub świeża)
Przygotowanie:
  • kalafiora gotujemy w lekko osolonej i ewentualnie posłodzonej wodzie do momentu, aż będzie lekko miękki (nie może się rozgotować)
  • makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami z opakowania
  • liście szpinaku siekamy na mniejsze kawałki i dusimy na patelni aż zmiękną
  • robimy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę - cały czas mieszając - i lekko ją rumienimy, następnie dodajemy śmietanę i mleko, cały czas intensywnie mieszając, aż uzyskamy gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • w naczyniu żaroodpornym układamy makaron, szpinak i kalafiora, zalewamy sosem i posypujemy startą mozzarellą
  • pieczemy ok. 15 minut, aż ser się rozpuści, gotowe posypujemy natką pietruszki


Smacznego

2 komentarze: