czwartek, 12 marca 2015

Brokuły w sosie pomidorowo-pieczarkowym

 Najpierw mam dla Was przepis, a zaraz potem, nietypowo, nieco informacji na temat wspaniałego warzywa jakim są brokuły i mam nadzieję, że Was to chociaż trochę zainteresuje.
 


 Brokuły w sosie pomidorowo-pieczarkowym

danie: wegańskie, wegetariańskie, bezglutenowe

Składniki na 3-4 porcje:
  • brokuł
  • ok. 20 dag pieczarek
  • puszka krojonych pomidorów
  • olej rzepakowy
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi, ewentualnie nieco cukru
  • do podania: kasza krakowska, jajko gotowane
Przygotowanie:
  • Brokuły gotujemy krótko we wrzącej wodzie (różyczki brokuła wrzucamy na wrzątek) lub na parze,
  • Pieczarki kroimy na plasterki i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy do miękkości; następnie przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i ostrą papryką
  • Do pieczarek dodajemy pomidory i razem gotujemy kilka minut. Sos możemy także doprawić odrobiną cukru.
  • Gotowe brokuły polewamy sosem. Podajemy np.z kaszą krakowską i posypane ugotowanym na twardo jajkiem

  Ostatnio na poważnie zajęłam się dietetyką (pierwszy stopień wtajemniczania mam już za sobą), a w szczególności przyglądaniem się "z bliska" różnym produktom spożywczym, warzywom, owocom itd. Czasami po prostu jest tak, że wiemy, że coś jest zdrowe, ale gdyby nas ktoś zapytał "dlaczego?", to już nie wiedzielibyśmy, co odpowiedzieć. Weźmy na przykład takie brokuły. Wiadomo, że na pewno są bardzo zdrowe (w końcu to warzywo, więc musi być zdrowe), ale co konkretnie się w nich kryje i jaki z tego pożytek dla nas?
100 g ugotowanych (bez soli) brokułów zawiera m.in.:
  •  przede wszystkim bardzo mało kcal - bo tylko 35,
  • 65 mg witaminy C - taka ilość pokrywa dzienne zapotrzebowanie (przy diecie 2000 kcal),
  • 1548 IU witaminy A - pokrywa 31% dziennego zapotrzebowania
  • 141 mcg witaminy K - taka ilość przekracza o ponad połowę dzienne zapotrzebowanie
  • a także nieco mikro i makroelementów jak mangan, fosfor, potas, magnez, żelazo i wapń
  • i 3,3 g błonnika
Witamina C, poza oczywistym dla każdego dobrym wpływem na odporność, posiada m.in. bardzo silne właściwości antyoksydacyjne (neutralizujące wolne rodniki), bierze udział w syntezie kolagenu (piękna, elastyczna skóra), a także zwiększa przyswajalność żelaza czyli w efekcie zapobiega niedokrwistości. Witamina A to również doskonały antyoksydant, ma wpływ na odporność organizmu, ale przede wszystkim na stan naszej skóry i nasze oczy. Z kolei witamina K (którą, nota bene nasz organizm sam także wytwarza) wpływa przede wszystkim na krzepliwość krwi.
 Podsumowując - brokuły to świetne źródło antyoksydantów, mają pozytywny wpływ na naszą odporność, krew i stan skóry.
Tak, brokuły naprawdę są zdrowe :)

Smacznego

1 komentarz:

  1. Zaskoczył mnie przepis. Nie spodziewałam się, że tak podane brokuły mogą być tak smaczne!

    OdpowiedzUsuń