Dopiero niedawno "odkryłam" bataty i włączyłam do swojego menu. I szkoda że nie wcześniej. Bataty są genialne i na pewno jeszcze nie raz znajdą się na moim blogu. A dlaczego są genialne, poza tym, że są bardzo dobre? Bataty to po prostu doskonałe źródło antyoksydantów, w szczególności witaminy A (100 gramów batatów daje 315% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), witaminy C oraz E, a także mikro i makroelementów jak np. magnez i błonnika. Z kolei w porównaniu z ziemniakami mają nieco więcej kalorii i zdecydowania więcej cukru. Coś za coś po prostu :)
Krem z batatów i pietruszki
danie: bezglutenowe, wegańskie
Składniki:
1/2 kg batatów (jeden duży)
1/2 kg korzenia pietruszki
jedna mała marchewka
plaser selera
1500 ml wody
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Obrane i pokrojone warzywa wrzucamy do wrzącej wody, dodajemy sól (płaska łyżeczka lub mniej) i gotujemy do miękkości.
- Potem wszystko razem miksujemy np. ręcznym blenderem na krem.
- Gotową zupę, już na talerzu, przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i oliwą z oliwek. Podajemy samą lub np. z gryczanymi kluseczkami.
Smacznego
świetne wykorzystanie batatów!
OdpowiedzUsuń:) smakowało i to bardzo
UsuńJa jeszcze nie odkryłam batatów, le przekonałaś mnie, że powinnam :)
OdpowiedzUsuńZ całą pewnością! Polecam!
UsuńPrzepadam za batatami, i na wytrawnie, i w ciastach :)
OdpowiedzUsuńZupa wygląda znakomicie :)
Dziękuję :) Ciasto z batatami! to będzie moje następnie spotkanie z tym warzywem :)
Usuń