poniedziałek, 5 stycznia 2015

Racuszki gryczane z bananem

 Proste rzeczy są najlepsze, szczególnie na co dzień. A już przede wszystkim rano, kiedy ma się ochotę zjeść coś niezwykle dobrego, byle szybko. Placki i racuchy z owocami ratują wtedy życie :)
  



Racuszki gryczane z bananem

danie: bezglutenowe wegetariańskie/wegańskie

Składniki na dwie porcje:
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 ml mleka (zwykłego lub roślinnego)
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • łyżka miodu lub syropu klonowego (ewentualnie cukru trzcinowego)
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
Przygotowanie:
  • Miksujemy dokładnie wszystkie składniki oprócz banana (i oczywiście tłuszczu do smażenia). Konsystencja ciasta jest trochę mniej płynna niż naleśnikowego.
  • Banana kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie np. łyżką.
  • Smażymy małe racuszki. Podajemy np. z cukrem pudrem albo miodem lub syropem klonowym.
  • Jeśli chcecie pominąć jajko, to należy dodać nieco więcej mleka. Bez jajka placki też się udadzą.

4 komentarze:

  1. Pulchniutkie, muszą być pyszne :D Muszę też kiedyś zrobić takie z mąki gryczanej, bo mam jej zapas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudnie :) Z samej mąki gryczanej nigdy placków nie robiłam, ale często ją dodaję do różnych placków czy gofrów w połączeniu z innymi mąkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj zrobić z samej gryczanej. Mąka gryczana jest nieco "trudniejszą" mąką niż maki pszenne, ale przy plackach, blinach itp sprawdza się znakomicie :)

      Usuń
  3. takie z mąką gryczaną mają fajny specyficzny smak i zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń