Proste rzeczy są najlepsze, szczególnie na co dzień. A już przede wszystkim rano, kiedy ma się ochotę zjeść coś niezwykle dobrego, byle szybko. Placki i racuchy z owocami ratują wtedy życie :)
Racuszki gryczane z bananem
danie: bezglutenowe wegetariańskie/wegańskie
Składniki na dwie porcje:
- 100 g mąki gryczanej
- 100 ml mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 1 jajko
- 1 banan
- łyżka miodu lub syropu klonowego (ewentualnie cukru trzcinowego)
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
Przygotowanie:
- Miksujemy dokładnie wszystkie składniki oprócz banana (i oczywiście tłuszczu do smażenia). Konsystencja ciasta jest trochę mniej płynna niż naleśnikowego.
- Banana kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie np. łyżką.
- Smażymy małe racuszki. Podajemy np. z cukrem pudrem albo miodem lub syropem klonowym.
- Jeśli chcecie pominąć jajko, to należy dodać nieco więcej mleka. Bez jajka placki też się udadzą.
Pulchniutkie, muszą być pyszne :D Muszę też kiedyś zrobić takie z mąki gryczanej, bo mam jej zapas :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie :) Z samej mąki gryczanej nigdy placków nie robiłam, ale często ją dodaję do różnych placków czy gofrów w połączeniu z innymi mąkami :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj zrobić z samej gryczanej. Mąka gryczana jest nieco "trudniejszą" mąką niż maki pszenne, ale przy plackach, blinach itp sprawdza się znakomicie :)
Usuńtakie z mąką gryczaną mają fajny specyficzny smak i zdrowsze :)
OdpowiedzUsuń