poniedziałek, 29 grudnia 2014

Bezglutenowy chlebek bananowy z korzenną nutą (nadal w klimacie świąt)

  Naprawdę nieważne w jakiej wersji jest ten chlebek - glutenowej, bezglutenowej, wegańskiej - zawsze smakuje wyśmienicie. Ponieważ do przygotowania tej wersji chlebka używam nieco mąki amarantusowej, to dodaję również przyprawy korzenne, które łagodzą jej niepowtarzalny aromat (po prostu nie każdemu on odpowiada).
 



Chlebek bananowy z korzenną nutą

danie: bezglutenowe, wegetariańskie

Składniki:
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • szklanka mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki amarantusowej
  • 1/4 szklanki mąki z brązowego ryżu (lub tylko 1/2 szklanki tej mąki, bez amarantusowej)
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych firmy Kamis
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej (można pominąć)
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  • w jednej misce mieszamy razem mąki, sól, gumę ksantanową, sodę i przyprawę korzenną
  • w drugiej misce mieszamy (widelcem) razem pozostałe składniki czyli banany, cukier, jajko i masło
  • łączymy zawartość obu misek - mieszamy wszystko razem (nadal widelcem), aż składniki się połączą (mogą pozostać niewielkie kawałki bananów)
  • ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki i pieczemy około godziny w 170-180 stopniach

 Smacznego
 

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Nigdy nie próbowałam wersji bezglutenowej, ale Twoja, sądząc po zdjęciach musi być pyszna. Bardzo fajnie wyrósł, biorąc pod uwagę, że nie zawiera dodatku pszenicy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrósł zupełnie jak ten na mące pszennej. Prawdopodobnie dzięki sodzie :)

      Usuń
  2. Chlebek bananowy to jest to :)

    OdpowiedzUsuń