Ryba po grecku bez ryby
danie: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
- tacka boczniaków
- panierka: 1-2 jajka (zależy od ilości boczniaków), mąka bezglutenowa, bułka tarta bezglutenowa np. z kaszki kukurydzianej lub bezglutenowych płatków kukurydzianych
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- 4 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- kawałek selera
- duża cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- słodka papryka ok. łyżki
- 250 g przecieru pomidorowego dobrej jakości
- cukier trzcinowy - 2-3 łyżki
- sól i pieprz
- Boczniaki myjemy i odsączamy z wody na papierowych ręcznikach. Odcinamy ogonki i zostawiamy same kapelusze. Grzyby solimy i pieprzymy. Panierujemy kolejno w mące, jajku (ja do jajka dodaję trochę soli i pieprzu) i bułce i smażymy partiami na oleju. Usmażone odkładamy na bok.
- Cebulę siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Zeszkloną wrzucamy do większego garnka.
- Obrane warzywa - marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce (według upodobania na dużych lub małych oczkach). Następnie wkładamy na patelnię, dodajemy nieco oleju i krótko przesmażamy. Gotowe wkładamy do garnka z cebulą.
- Do warzyw dodajemy trochę (ok. 1/4 szklanki) wody, liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Następnie dodajemy przecier pomidorowy (możemy zwiększyć podaną ilość, jeśli lubimy więcej pomidorowego smaku), cukier trzcinowy (całość musi być słodkawa), czerwoną paprykę oraz do smaku sól i pieprz. Wszystko razem gotujemy jeszcze na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 10-15 minut.
- Na dnie żaroodpornego naczynia układamy warstwę warzyw (1/2 całości), następnie boczniaki i na wierzchu pozostałe warzywa. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 15-20 minut.
Całość jest przepyszna, dla mnie zdecydowanie wersja z boczniakami jest lepsza od wersji rybnej :)
Świetny pomysł na świętowanie w innym stylu!
OdpowiedzUsuń