Bardzo mało odkrywczy post tym razem, bowiem smalec z fasoli znają już chyba wszyscy - nie-wegetarianie także. Ale co tam! Ja też chcę mieć u siebie na blogu ten przepis, chociażby dlatego, żeby pamiętać ile przypraw i jakich używam, gdybym nagle dostała jakiegoś zaćmienia :) Poza tym znam jeszcze jedno zastosowanie (poza kanapkowym) tego smalcu, ale o tym na końcu.
danie: bezglutenowe, wegańskie
Składniki na smalec z jabłkiem:
- 150 g fasoli białej np. jaś namoczonej przez noc
- cebula
- duże słodkie jabłko
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 goździki
- 2 jałowce
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej o delikatnym smaku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Fasolę gotujemy do miękkości, odstawiamy do przestygnięcia.
- Cebulę i jabłko drobno kroimy. Wrzucamy razem na patelnię na niewielką ilość oleju rzepakowego (lub innego o delikatnym smaku), dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki, jałowce i majeranek. Smażymy, aż cebulka lekko zbrązowieje. Wyjmujemy przyprawy.
- Fasolę miksujemy z wodą (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), sosem sojowym i lubczykiem na gładką masę o kremowej konsystencji. Następnie dodajemy jabłko z cebulą i jeszcze chwilkę miksujemy, do połączenia się składników. Próbujemy i dopiero teraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składniki na smalec z suszoną śliwką:
- 150 g fasoli np. jaś namoczonej przez noc
- 4-5 śliwek suszonych pokrojonych na mniejsze kawałki
- cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 goździki
- 2 jałowce
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej o delikatnym smaku
- sól i pieprz
- Fasolę gotujemy do miękkości, odstawiamy do przestygnięcia.
- Cebulę drobno kroimy. Wrzucamy na patelnię na niewielką ilość oleju rzepakowego (lub innego o delikatnym smaku), dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki i jałowce. Smażymy, aż cebulka lekko zbrązowieje. Wyjmujemy przyprawy.
- Fasolę miksujemy z wodą (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), sosem sojowym i lubczykiem na gładką masę o kremowej konsystencji. Następnie dodajemy cebulę oraz śliwki i dalej miksujemy, do połączenia się składników. Próbujemy i dopiero teraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Jeżeli przypadkiem zrobiliście smalcu z jabłkiem więcej i już znudził Wam się na kanapce, możecie zrobić z niego... zupę!Wystarczy ugotować wywar z warzyw z ziemniakami i następnie dodać smalec. Wyjdzie z tego przepyszna zupa fasolowa :)
Fajne przepisy. Jadłam smalec z fasoli, ale sama go jeszcze w domu nie robiłam, więc chętnie zapoznałam się z przepisami i nabrałam ochoty na zrobienie smalcu z fasoli.
OdpowiedzUsuńSmalec z fasoli jest uzależniający :)
Usuń