niedziela, 7 grudnia 2014

Smalec z fasoli

Bardzo mało odkrywczy post tym razem, bowiem smalec z fasoli znają już chyba wszyscy - nie-wegetarianie także. Ale co tam! Ja też chcę mieć u siebie na blogu ten przepis, chociażby dlatego, żeby pamiętać ile przypraw i jakich używam, gdybym nagle dostała jakiegoś zaćmienia :) Poza tym znam jeszcze jedno zastosowanie (poza kanapkowym) tego smalcu, ale o tym na końcu.


Smalec z fasoli w dwóch odsłonach - jeden z jabłkiem, drugi z suszoną śliwką

danie: bezglutenowe, wegańskie

Składniki na smalec z jabłkiem:
  • 150 g fasoli białej np. jaś namoczonej przez noc
  • cebula
  • duże słodkie jabłko
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 goździki
  • 2 jałowce
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej o delikatnym smaku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Fasolę gotujemy do miękkości, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Cebulę i jabłko drobno kroimy. Wrzucamy razem na patelnię na niewielką ilość oleju rzepakowego (lub innego o delikatnym smaku), dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki, jałowce i majeranek. Smażymy, aż cebulka lekko zbrązowieje. Wyjmujemy przyprawy.
  • Fasolę miksujemy z wodą (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), sosem sojowym i lubczykiem na gładką masę o kremowej konsystencji. Następnie dodajemy jabłko z cebulą i jeszcze chwilkę miksujemy, do połączenia się składników.  Próbujemy i dopiero teraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składniki na smalec z suszoną śliwką:
  • 150 g fasoli np. jaś namoczonej przez noc
  • 4-5 śliwek suszonych pokrojonych na mniejsze kawałki
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 goździki
  • 2 jałowce
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej o delikatnym smaku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Fasolę gotujemy do miękkości, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Cebulę drobno kroimy. Wrzucamy na patelnię na niewielką ilość oleju rzepakowego (lub innego o delikatnym smaku), dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki i jałowce. Smażymy, aż cebulka lekko zbrązowieje. Wyjmujemy przyprawy.
  • Fasolę miksujemy z wodą (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), sosem sojowym i lubczykiem na gładką masę o kremowej konsystencji. Następnie dodajemy cebulę oraz śliwki i dalej miksujemy, do połączenia się składników. Próbujemy i dopiero teraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
     
     
     
    Jeżeli przypadkiem zrobiliście smalcu z jabłkiem więcej i już znudził Wam się na kanapce, możecie zrobić z niego... zupę!
    Wystarczy ugotować wywar z warzyw z ziemniakami i następnie dodać smalec. Wyjdzie z tego przepyszna zupa fasolowa :)

2 komentarze:

  1. Fajne przepisy. Jadłam smalec z fasoli, ale sama go jeszcze w domu nie robiłam, więc chętnie zapoznałam się z przepisami i nabrałam ochoty na zrobienie smalcu z fasoli.

    OdpowiedzUsuń