wtorek, 2 grudnia 2014

Ciasto śliwkowo-migdałowe

  Moja koleżanka z pracy spróbowała tego ciasta i pierwsze skojarzenie, jakie przyszło jej do głowy, to maślane ciasteczka, które robiła dla siebie i swojej córki jeszcze w czasach głębokiego komunizmu. I jak tylko o nich wspomniała, zaraz sobie przypomniałam. No właśnie! Przecież moja mama też dla nas robiła takie ciastka. Zakładało się metalowe "coś" na maszynkę do mielenia mięsa i produkowało cudownie kruche, maślane ciastka o przeróżnych kształtach. Bo właśnie owo metalowe "coś" było specjalną nakładką z wycięciami o różnych kształtach - gwiazdka, okrąg i kilka innych bliżej nieokreślonych stworów. W przypływie ciastkowych wspomnień szybko wykonałam telefon do mamy i jest nadzieja, że metalowy szablon zostanie odnaleziony w przepastnych kuchennych szafkach mojego rodzinnego domu. Mama nawet się przyznała, że też ostatnio myślała o tych ciastkach i była skłonna je zrobić choćby i bez szablonu. No ale ciastka bez szablonu i maszynki! Powiedzmy sobie szczerze, to nie są te same ciastka! Umówiłyśmy się, że jeżeli szablon się nie znajdzie, poszukamy takiego na Allegro albo gdzie się tylko da, byleby wskrzesić tamten smak i wspomnienia :)
A teraz podam Wam przepis i chociaż ciasto jest przede wszystkim wspaniale śliwkowe, to będziecie mogli sami sprawdzić, czy mamy rację i przypomina także choć trochę kruche "komunistyczne" ciastka, a młodsi, którzy nie doświadczyli uroków maszynkowych ciastek... sprawdzą po prostu, co ich ominęło :)

Ciasto śliwkowo-migdałowe

danie: bezglutenowe, wegetariańskie

Składniki na blaszkę 24x24 cm:

Spód:
  • 225 g mąki bezglutenowej (np. mieszanka Mix it! Schar lub innych bezglutenowych)
  • 200 g masła
  • 40 g drobnego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
Góra:
  • 300 g śliwek czerwonych lub węgierek pokrojonych na ćwiartki
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 50 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
  • Spód: Wszystkie składniki (o temperaturze pokojowej) mieszamy mikserem na gładkie ciasto. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 20 minut. Gotowe odstawiamy.
  • Góra: Masło roztapiamy i pozostawiamy do wystygnięcia, ale żeby pozostało płynne. Ucieramy razem jajka, cukier, mielone migdały, kiedy się połączą, nie przerywając ucierania, wlewamy masło i ucieramy dalej, aż masa będzie jednolita.
  • Upieczony spód smarujemy powidłami, na powidłach układamy równą warstwę śliwek i wszystko zalewamy masą migdałową. Na wierzchu układamy płatki migdałowe.
  • Ciasto pieczemy około 40 minut, do momentu, aż masa się zetnie i przyrumieni.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz