Por i suszone morele - wyjątkowo udane połączenie. Co jakiś czas przypominam sobie o nim i to szczególnie wtedy, gdy na dworze robi się szaro i zimno. I za każdym razem, kiedy je jem, mówię to samo "Ale to jest dobre!"
danie: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
- ok. 3 dużych porów, tylko białe części (400 g)
- 200 g suszonych moreli
- 100 g masła + ok. łyżki
- 3 jajka
- 200 g mąki bezglutenowej (u mnie 100 g mieszanki "Mix it!" Schär i 100 g mąki ryżowej)
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 100 ml śmietanki 30%
- 40 g startego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pory kroimy w plasterki, a morele w paski (1 morela na 3 paski). Wrzucamy razem na patelnię, na rozgrzane masło (ok. łyżki) i dusimy, aż pory zrobią się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
- Jajka, mąkę, proszek do pieczenia, śmietankę, rozpuszczone masło i starty parmezan miksujemy razem na gładką masę.
- Do masy dodajemy pory z morelami i wszystko razem dokładnie mieszamy, możemy dodać jeszcze świeżo zmielonego pieprzu.
- Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja forma ma ok. 30x10 cm) i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez około 40-50 minut. Podajemy na ciepło lub po wystygnięciu.
Ciasto można potraktować jako chlebek i zjeść np. z serem pleśniowym albo pasztetem warzywnym.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz