poniedziałek, 1 grudnia 2014

Ciasto z porów i moreli

  Por i suszone morele - wyjątkowo udane połączenie. Co jakiś czas przypominam sobie o nim i to szczególnie wtedy, gdy na dworze robi się szaro i zimno. I za każdym razem, kiedy je jem, mówię to samo "Ale to jest dobre!" 

Ciasto z porów i moreli

danie: bezglutenowe, wegetariańskie

Składniki:
  • ok. 3 dużych porów, tylko białe części (400 g)
  • 200 g suszonych moreli
  • 100 g masła + ok. łyżki
  • 3 jajka
  • 200 g mąki bezglutenowej (u mnie 100 g mieszanki "Mix it!" Schär i 100 g mąki ryżowej)
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 40 g startego parmezanu
  • sól i pieprz

 Przygotowanie:
  • Pory kroimy w plasterki, a morele w paski (1 morela na 3 paski). Wrzucamy razem na patelnię, na rozgrzane masło (ok. łyżki) i dusimy, aż pory zrobią się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Jajka, mąkę, proszek do pieczenia, śmietankę, rozpuszczone masło i starty parmezan miksujemy razem na gładką masę.
  • Do masy dodajemy pory z morelami i wszystko razem dokładnie mieszamy, możemy dodać jeszcze świeżo zmielonego pieprzu.
  • Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja forma ma ok. 30x10 cm) i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez około 40-50 minut. Podajemy na ciepło lub po wystygnięciu. 

Ciasto można potraktować jako chlebek i zjeść np. z serem pleśniowym albo pasztetem warzywnym.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz