Tarty i ciasta cytrynowe pochłaniam w każdym wydaniu. I nawet nie wiem dlaczego, bo za cytryną jako taką wcale nie przepadam. Ta tarta również przypadła mi do gustu, w szczególności, że jest z makiem, z którym niewątpliwie kojarzą mi się Święta Bożego Narodzenia. Cytrusy, słodki korzenny zapach przypraw i mak - przepis na świąteczną atmosferę gotowy.
Tarta makowa z cytrynową nutą
danie: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Spód:
- 2/3 szklanki mąki ryżowej,
- 1/3 szklanki mąki gryczanej
- 1/3 szklanki zmielonych bezglutenowych płatków owsianych
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej
- szczypta soli
- 7 łyżek roztopionego masła
- ok. 6 łyżek zimnej wody
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 200 g serka mascarpone
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- ok. 6 do 8 łyżek cukru trzcinowego
- skórka otarta z 2 cytryn
- 3 łyżki maku
- Spód: Miksujemy razem mąki, zmielone płatki owsiane, gumę ksantanową, sól i masło. Następnie dodajemy wodę (stopniowo po jednej łyżce), aż wszystkie składniki razem się połączą i będzie można ulepić z nich kulę. Kulę ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki. Wyjmujemy z lodówki około 30 minut przed użyciem.
- Ciastem wylepiamy formę do tarty (spód i boki). Podpiekamy spód ok. 10-15 minut i zostawiamy do przestygnięcia.
- Miksujemy razem - żółtka, ser mascarpone, jogurt grecki, skrobię kukurydzianą, cukier (6 łyżek, jeśli nie chcemy, by było słodkie), skórkę z cytryny i mak. Odstawiamy.
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
- Przekładamy pianę z białek do reszty składników i delikatnie mieszamy, by wszystko razem się połączyło (ja nie mieszam zbyt dokładnie i zostawiam większe kawałki piany z białek nierozmieszane)
- Wylewamy masę na podpieczony spód i całość pieczemy ok. 45-50 minut, aż masa się zetnie i przyrumieni. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego
Ekstra!
OdpowiedzUsuń