czwartek, 4 grudnia 2014

Tarta makowa z cytrynową nutą

  Tarty i ciasta cytrynowe pochłaniam w każdym wydaniu. I nawet nie wiem dlaczego, bo za cytryną jako taką wcale nie przepadam. Ta tarta również przypadła mi do gustu, w szczególności, że jest z makiem, z którym niewątpliwie kojarzą mi się Święta Bożego Narodzenia. Cytrusy, słodki korzenny zapach przypraw i mak - przepis na świąteczną atmosferę gotowy.


Tarta makowa z cytrynową nutą

danie: bezglutenowe, wegetariańskie

Składniki:

Spód:
  • 2/3 szklanki mąki ryżowej, 
  • 1/3 szklanki mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki zmielonych bezglutenowych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej
  • szczypta soli
  • 7 łyżek roztopionego masła
  • ok. 6 łyżek zimnej wody
Góra:
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ok. 6 do 8 łyżek cukru trzcinowego 
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 3 łyżki maku 
 Przygotowanie:
  • Spód: Miksujemy razem mąki, zmielone płatki owsiane, gumę ksantanową, sól i masło. Następnie dodajemy wodę (stopniowo po jednej łyżce), aż wszystkie składniki razem się połączą i będzie można ulepić z nich kulę. Kulę ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki. Wyjmujemy z lodówki około 30 minut przed użyciem.
  • Ciastem wylepiamy formę do tarty (spód i boki). Podpiekamy spód ok. 10-15 minut i zostawiamy do przestygnięcia.


 



  • Miksujemy razem - żółtka, ser mascarpone, jogurt grecki, skrobię kukurydzianą, cukier (6 łyżek, jeśli nie chcemy, by było słodkie), skórkę z cytryny i mak. Odstawiamy.
  • Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
  • Przekładamy pianę z białek do reszty składników i delikatnie mieszamy, by wszystko razem się połączyło (ja nie mieszam zbyt dokładnie i zostawiam większe kawałki piany z białek nierozmieszane)
  • Wylewamy masę na podpieczony spód i całość pieczemy ok. 45-50 minut, aż masa się zetnie i przyrumieni. Zostawiamy do wystygnięcia.




Smacznego

1 komentarz: