To już ostatni dzwonek na zrobienie pierniczków. U mnie przygotowania świąteczne wchodzą w końcową fazę, zaczyna się najbardziej intensywny czas - szał prezentowych zakupów, sprzątanie, dekorowanie mieszkania, ubieranie choinki - sama kwintesencja przedświątecznego szaleństwa. W sumie cała ta otoczka jest czasami bardziej świąteczna i ekscytująca niż same święta. Ale do rzeczy :)
Bezglutenowe pierniczki
danie: bezglutenowe, wegetariańskie
Skład na ok. 100 pierniczków różnej wielkości:
- 2 szklanki mąki z brązowego ryżu
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 80 g masła
- 1/2 szklanki płynnego miodu (można zmniejszyć ilość miodu na rzecz syropu klonowego)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- jajko lekko roztrzepane
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Miód, masło i cukier wkładamy do rondelka i gotujemy ok. 5 minut od momentu, aż masło się rozpuści. Pozostawiamy do przestygnięcia ok. 20 minut.
- W osobnej misce mieszamy razem mąki, gumę ksantanową, sodę, przyprawy i szczyptę soli.
- Do przestudzonych płynnych składników dodajemy jajko i mieszamy do połączenia.
- Wlewamy mokre składniki do suchych i miksujemy chwilę na wolnych obrotach, a potem zagniatamy ciasto (ewentualnie dosypujemy maki, jeśli nie chce się zagnieść, tzn. nadal przykleja się do rąk i miski). Formujemy kulę, którą kroimy na 2 części. Obydwie części zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. półtorej godziny. Po tym czasie wyjmujemy jedną część i rozwałkowujemy na dosyć cienki placek.
- Wycinamy za pomocą foremek pierniczki i układamy je na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut. Temperaturę oraz czas pieczenia trzeba cały czas kontrolować. Moje pierniczki są z reguły stosunkowo cienkie, więc pieką się w mgnieniu oka. Cały proces wałkowania, wycinania i pieczenia powtarzamy, aż skończy nam się całe ciasto (włączając tę drugą część z lodówki).
- Gotowe pierniki możemy polukrować (robiąc lukier z cukru pudru i soku z cytryny) lub przyozdobić w inny sposób.
- Jeśli chcemy by były miękkie, możemy zamknąć je w puszce z kawałkiem jabłka (oczywiście jabłko trzeba co jakiś czas wymieniać).
Wszyscy kochają świąteczne pierniczki.
Smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, myślę,że pierniczki były pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj tak! Część na szczęście została schowana i czeka do Świąt :)
Usuń