Jak zrobić hummus idealny? Chyba nie ma odpowiedzi na to pytanie, bo tak naprawdę każdy lubi nieco inny smak czy konsystencję. Ilu ludzi tyle hummusów :)
Dlatego poniżej prezentuję Wam przepis na mój hummus idealny. Mój hummus zawsze jest z ciecierzycy ugotowanej przeze mnie i zawsze z tahiną (a nie np. z olejem sezamowym). Ale jeżeli chodzi o konsystencję, to lubię i ten bardziej gęsty i ten mniej, zależy od humoru.
Hummus
danie: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy
- 1/2 szklanki tahiny (ja lubię taką bardzo gęstą)
- 2 ząbki czosnku (dla wielbicieli - więcej)
- sok z połówki dużej cytryny
- oliwa z oliwek i zimna woda - w proporcji ok. 1/4 i 1/2 szklanki - ale czasami dodaję więcej oliwy a czasami wody
- kumin i sól
- ciecierzycę moczymy w wodzie całą noc, potem płuczemy i gotujemy w świeżej wodzie ok. 1,5 godziny, aż będzie zupełnie miękka
- przestudzoną ciecierzycę (ale nie musi być zupełnie zimna) wrzucamy do misy miksera, dodajemy tahinę, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i wszystko razem miksujemy
- następnie ciągle miksując dolewamy stopniowo oliwę, a potem wodę (jeśli dacie więcej wody to na pewno rozrzedzicie wasz hummus ale i poniekąd jego "smak", dlatego musicie próbować co jakiś czas i ewentualnie, gdy już przedobrzyliście dodać odrobinę tahiny lub czosnku)
- doprawiamy solą i kuminem (ja daję ok. 1/2 łyżeczki)
- i zjadamy ze smakiem (np. z nachosami - mniam)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz