Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, w szczególności do eksperymentowania z różnymi nadzieniami. Tylko wyobraźnia może nas ograniczać. Ja akurat w tym przepisie nie poszalałam za bardzo, ale... rolada wyszła pyszna, a poza tym jeśli chce się być ekonomicznym, to do jej zrobienia można wykorzystać pozostałości z innego obiadu. Same plusy :)
Rolada z ciasta francuskiego z ziemniakami, brokułem i mozzarellą
danie: wegetariańskie
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego - zwykłe, nie to duże
- 1/3 brokuła
- 2-3 ziemniaki
- łyżka śmietany
- mozzarella
- pestki/nasiona np.dynia, słonecznik, sezam
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Sposób przygotowania:
- ziemniaki i brokuła gotujemy do miękkości (w osolonej wodzie), pozostawiamy do wystygnięcia
- wystudzone warzywa miksujemy razem ze śmietaną na gładką masę, następnie dodajemy pestki/nasiona, przyprawy i dokładnie mieszamy
- gotową masę rozsmarowujemy na cieście francuskim, potem układamy plastry mozzarelli i zwijamy w rulon
- wierzch smarujemy wodą, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz