Ależ to ciasto jest pyszne! Ledwie zostało upieczone, a już połowy nie ma. Połączenie gruszki, migdałów i czekolady wygrywa u mnie tej, póki co ponurej, jesieni. Nie ma co się rozpisywać, tylko planować, kiedy zrobić następne :)
Ciasto gruszkowe z migdałami i gorzką czekoladą
danie: wegetariańskie, (w zależności od użytej mąki i proszku do pieczenia- bezglutenowe)
Składniki na podłużną formę ok. 11 na 25 cm
- 200 g mąki (może być mieszanka bezglutenowa)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 70 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni (w mojej paczce było 75g)
- 180 g masła - posiekanego na małe kawałki
- 3 jajka - wymieszane widelcem
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 50 g gorzkiej czekolady -pokrojonej w kosteczkę (możemy też dodać z kilka kostek do starcia na wierzch gotowego ciasta)
- 3 gruszki - obrane - 2 pokrojone w kostkę a jedna w półplasterki
- ew. kilka kropel aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
- rozgrzewamy piekarnik do ok. 160-200 stopni, blaszkę smarujemy odrobiną tłuszczu, ewentualnie możemy wyłożyć papierem do pieczenia
- mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i uprażone płatki migdałowe mieszamy razem
- dodajemy masło i miksujemy do momentu, aż powstanie coś na kształt kruszonki
- następnie wlewamy jajka i wsypujemy cukier (i możemy dodać kilka kropel aromatu migdałowego) - wszystko razem dokładnie miksujemy na dosyć gęste ciasto
- do mikstury dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i czekoladę i mieszamy ale już za pomocą łyżki
- ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy górę i układamy pozostałe plasterki gruszki - lekko wciskając je w ciasto
- pieczemy ok. 50-60 minut, lub do suchego patyczka, przestudzone ciasto możemy udekorować startą czekoladą
Smacznego
pysznosci :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)