niedziela, 8 marca 2015

Kluseczki gryczane kładzione

Jeśli lubicie kaszę gryczaną, to te kluski z pewnością też polubicie. Ale to żadne odkrycie, że jeśli są z mąki gryczanej, to muszą smakować jak kasza gryczana :) Kluski są świetną bazą dla wszelkich innych dań oraz jako dodatek do zup. W dodatku bardzo szybko się je robi, są bezglutenowe i wegańskie.


Kluseczki gryczane kładzione

danie: wegańskie, bezglutenowe

Składniki na jedną dużą porcję lub dwie mniejsze: 
  • 150 g mąki gryczanej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  • Obie mąki przesiewamy i razem mieszamy. Wysypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy kilka minut, mieszając.
  • W międzyczasie zagotowujemy w garnku lekko osoloną wodę. 
  • Przesypujemy mąki do miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy do nich bardzo gorącą wodę (może być nawet wrząca), w takiej ilości by po wymieszaniu uzyskać w miarę jednolite ciasto. Konsystencja ciasta nie jest płynna, ale i też ciasto nie jest do końca zbite i elastyczne.
  • Łyżką odrywamy małe kawałki i wrzucamy na wrzątek. Możemy też formować palcami małe kulki, ale pamiętajcie, że ciasto jest dosyć gorące.  Gotujemy kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Po odcedzeniu trzeba kluski do wystygnięcia ułożyć np. na talerzu, każdą osobno, bo tak to się posklejają.

3 komentarze:

  1. Muszę takie zrobić. Do tej pory kluski kładzione robiłam tylko z mąki pszennej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kluski są super, pyszne są też z serem białym jak ktoś je

    OdpowiedzUsuń