Jeśli lubicie kaszę gryczaną, to te kluski z pewnością też polubicie. Ale to żadne odkrycie, że jeśli są z mąki gryczanej, to muszą smakować jak kasza gryczana :) Kluski są świetną bazą dla wszelkich innych dań oraz jako dodatek do zup. W dodatku bardzo szybko się je robi, są bezglutenowe i wegańskie.
Kluseczki gryczane kładzione
danie: wegańskie, bezglutenowe
Składniki na jedną dużą porcję lub dwie mniejsze:
- 150 g mąki gryczanej
- 20 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Obie mąki przesiewamy i razem mieszamy. Wysypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy kilka minut, mieszając.
- W międzyczasie zagotowujemy w garnku lekko osoloną wodę.
- Przesypujemy mąki do miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy do nich bardzo gorącą wodę (może być nawet wrząca), w takiej ilości by po wymieszaniu uzyskać w miarę jednolite ciasto. Konsystencja ciasta nie jest płynna, ale i też ciasto nie jest do końca zbite i elastyczne.
- Łyżką odrywamy małe kawałki i wrzucamy na wrzątek. Możemy też formować palcami małe kulki, ale pamiętajcie, że ciasto jest dosyć gorące. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
- Po odcedzeniu trzeba kluski do wystygnięcia ułożyć np. na talerzu, każdą osobno, bo tak to się posklejają.
super kluseczki :)
OdpowiedzUsuńMuszę takie zrobić. Do tej pory kluski kładzione robiłam tylko z mąki pszennej.
OdpowiedzUsuńKluski są super, pyszne są też z serem białym jak ktoś je
OdpowiedzUsuń