poniedziałek, 15 grudnia 2014

Kawior z bakłażana z kolorową papryką


 
  Co potrafi poprawić nastrój przeziębionego człowieka, a niewykluczone że i pomóc mu w powrocie do zdrowia? Oczywiście kawior z bakłażana, kolorowy i ze sporym dodatkiem czosnku. Przynajmniej mam taką nadzieję...





Kawior z bakłażana z kolorową papryką

danie: bezglutenowe, wegańskie

Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • 3 papryki - czerwona, zielona i żółta
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • oliwa dobrej jakości
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • Warzywa myjemy, dokładnie wycieramy i smarujemy oliwą. Układamy na blaszce i pieczemy, aż skórka się przyrumieni i zauważymy, że zaczyna odchodzić. 
  • Kiedy warzywa przestygną, obieramy je, pozbywamy się pestek i drobno kroimy.
  • Pokrojone warzywa mieszamy z posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy łyżkę lub dwie oliwy oraz doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Całość zostawiamy na około godzinę, żeby smaki dokładnie się ze sobą połączyły. Podajemy np. z grillowanym pieczywem.




Smacznego

2 komentarze:

  1. widzę "kawior" i myślę "o nie!" zaraz po tym patrzę "z bakłażana" i myślę "to coś dla mnie" i nie pomyliłam się, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń