Co potrafi poprawić nastrój przeziębionego człowieka, a niewykluczone że i pomóc mu w powrocie do zdrowia? Oczywiście kawior z bakłażana, kolorowy i ze sporym dodatkiem czosnku. Przynajmniej mam taką nadzieję...
Kawior z bakłażana z kolorową papryką
danie: bezglutenowe, wegańskie
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 3 papryki - czerwona, zielona i żółta
- ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- sok z cytryny
- oliwa dobrej jakości
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, dokładnie wycieramy i smarujemy oliwą. Układamy na blaszce i pieczemy, aż skórka się przyrumieni i zauważymy, że zaczyna odchodzić.
- Kiedy warzywa przestygną, obieramy je, pozbywamy się pestek i drobno kroimy.
- Pokrojone warzywa mieszamy z posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy łyżkę lub dwie oliwy oraz doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Całość zostawiamy na około godzinę, żeby smaki dokładnie się ze sobą połączyły. Podajemy np. z grillowanym pieczywem.
Smacznego
widzę "kawior" i myślę "o nie!" zaraz po tym patrzę "z bakłażana" i myślę "to coś dla mnie" i nie pomyliłam się, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńtak, słowo "kawior" może być mylące :)
Usuń