niedziela, 21 grudnia 2014

Hummus w wersji śwątecznej czyli z pieczonym burakiem

  To już chyba ostatni post kulinarny przed Świętami, chociaż mam w zanadrzu jeszcze kilka świątecznych przepisów. Jeśli nie uda mi się opublikować ich przed Wigilią, na pewno zrobię to później, bo nie są to dania wyłącznie Bożonarodzeniowe. A dzisiaj przepis na hummus w wersji świątecznej czyli z pieczonym burakiem, baaardzo smaczny.


Hummus z pieczonym burakiem

danie: bezglutenowe, wegańskie

Składniki na 1 słoiczek ok. 0/5 l.:
  • 2 średnie buraki
  • puszka ciecierzycy (ja używam gotowanej na parze)
  • sok z jednej cytryny
  • ząbek czosnku lub więcej
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju (u mnie z pestek winogron)
  • mały pęczek koperku, siekane migdały lub nerkowce opcjonalnie
Przygotowanie:
  • Umyte buraki nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, owijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Wszystkie składniki czyli - wystudzone, pokrojone na kawałki buraki, odsączoną ciecierzycę, tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, paprykę - dokładnie miksujemy. Potem dodajemy tyle oleju lub oliwy, żeby otrzymać gładką masę. Chyba że jedząc lubicie czuć małe kawałeczki buraka i ciecierzycy.
  • Opcjonalnie dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy, a na wierzchu posypujemy posiekanymi nerkowcami lub migdałami.
  • Pamiętajcie, że ten przepis to tylko drogowskaz, bo tak naprawdę proporcje soku z cytryny, czosnku i tahini zależą tylko i wyłącznie od Waszych upodobań. Każdy lubi nieco inny smak hummusu, ja na przykład nie przepadam za czosnkiem, więc zawsze dodaje go raczej mało.
Smacznego

1 komentarz: