Jeżeli jeszcze nigdy w życiu nie zrobiliście sami chutneya, to właśnie teraz jest dobry moment na jego zrobienie. Zbliżają się Święta, a ten gęsty aromatyczny sos to doskonały dodatek do wszelkich pasztetów i serów. W dodatku znajdziecie jeszcze w sklepach czerwone śliwki, a chutnej z czerwonych śliwek świetnie się pasteryzuje. W Święta tylko wystarczy otworzyć słoik i gotowe!
danie: bezglutenowe, wegańskie
Składniki na 1 słoik ok. 0,5 l:
Składniki na 1 słoik ok. 0,5 l:
- 1/2 kg czerwonych śliwek
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- ok. 5 łyżek octu winnego z białych winogron (może być więcej jeśli lubicie octowe smaki)
- 2 płaskie łyżeczki imbiru
- 2-3 goździki
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej o delikatnym smaku do smażenia cebuli (ewentualnie masło)
- Poszatkowaną drobno cebulę dusimy w garnku na odrobinie oleju, aż się zeszkli
- Umyte śliwki, bez pestek, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do cebuli, dodajemy też przyprawy, cukier i ocet (najpierw kilka łyżek, potem w zależności od upodobań możemy dać nieco więcej)
- Wszystko razem gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, ok. godziny, aż śliwki się rozpadną i utworzą gęsty sos.
- Podajemy na ciepło lub przekładamy do słoików.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz