niedziela, 23 listopada 2014

Pasta alla Norma


   Przepisem rozpoczynającym nowego bloga jest pyszne sycylijskie danie Pasta alla Norma. Główną rolę odgrywa w nim przede wszystkim bakłażan, ale również wspaniałe połączenie smaków - aromatycznego sosu pomidorowego z delikatną ricottą. A zielone listki bazylii... to jakby odrobina zatrzymanej w domu wiosny.




Pasta alla Norma

danie: bezglutenowe, wegetariańskie, bez jajek

Składniki na 4 porcje:
  • ok. 350 g makaronu kukurydzianego 
  • 1 duży bakłażan
  • 400 g pomidorów
  • 200 g sera ricotta (najlepiej twarda wersja)
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
  • garść liści bazylii
  • różowa sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, ewentualnie łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:
  • Bakłażana kroimy na plasterki i wkładamy na 15 minut do salaterki z osoloną wodą. Pozbędziemy się w ten sposób gorzkiego smaku i sprawimy, że bakłażan podczas smażenia wchłonie nieco mniej oleju. Po 15 minutach płuczemy plastry na sicie pod bieżącą wodą i odsączmy np. na papierowych ręcznikach.
  • Smażymy plastry bakłażana na oleju lub oliwie (dolewając co jakiś czas, jeśli potrzeba), aż zrobią się miękkie i złotobrązowe. Nadmiar tłuszczu z usmażonych plastrów odsączamy na papierowych ręcznikach. Kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok. Nadmiar oleju odlewamy, pozostawiając tylko tyle, by można było usmażyć na nim czosnek.
  • Pomidory sparzamy we wrzątku i obieramy ze skórki. Obrane drobno kroimy.
  • Na oleju, pozostawionym po smażeniu bakłażana, smażymy na złotobrązowo plasterki czosnku. Potem wyjmujemy czosnek, a na patelnię wkładamy pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie łyżeczką cukru trzcinowego i gotujemy, aż nadmiar płynu wyparuje i powstanie gęsty sos pomidorowy.
  • W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy, jednak pozostawiając trochę wody na dnie garnka. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka i dodajemy do niego sos pomidorowy, bakłażana, ricottę (jeśli jest w wersji twardej) oraz liście bazylii (jeżeli są duże, to rwiemy je na mniejsze kawałki). Mieszamy szybko całość, by sos dokładnie oblepił makaron. Podajemy natychmiast. Jeśli ricotta jest miękka (a te sprzedawane w kubeczkach przeważnie takie są), możemy dodać ją dopiero, kiedy danie jest na talerzu.
 
Smacznego

2 komentarze:

  1. pysznie wygląda :D

    grlfashion.blogspot.com
    Zapraszam;* odwdzięczam się za każdą obserwację ;D

    OdpowiedzUsuń