Ale dosyć smutków, czas przejść do rzeczy czyli moich niezwykłych kopytek.
Z nutą tymianku z batatów i ziemniaków - doskonałe na słodko i w wersji wytrawnej, po prostu co kto lubi i woli :)
U mnie w wersji pół na pół, bo właściwie to nie wiem, czy to bardziej wytrawnie czy na słodko.
Warzywna Alternatywa - Tymiankowe kopytka ze słodkich i zwykłych ziemniaków |
Tymiankowe kopytka ze słodkich i zwykłych ziemniaków podane z orzechami
danie: wegetariańskie
Składniki na ok. 4 porcje
- jeden batat ok. 250-300 g
- ziemniaki ok. 500 g
- jajko
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- mąka pszenna ok 400-500 g (u mnie 200 g mąki razowej, reszta zwykłej)
- przyprawy: tymianek*, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki curry, łyżeczka soli
- tłuszcz do smażenia - najlepsze byłoby masło, ale jeśli nie chcesz go użyć, to może być np. olej kokosowy
- garść orzechów włoskich
Sposób wykonania:
- Nieobrane, umyte ziemniaki i bataty ugotuj w wodzie do miękkości i zostaw do ostygnięcia. Możesz je ugotować dzień wcześniej.
- Ostudzone ziemniaki ugnieć lub zmiel na gładką masę. Dodaj jajko, skrobię i przyprawy - wymieszaj.
- Następnie wsypuj do masy ziemniaczanej stopniowo mąkę i wyrabiaj ciasto. Ilość dodanej mąki zależy od tego, jak wilgotne były ziemniaki, jednak powinno Ci wyjść dosyć gładkie, mało klejące się ciasto.
- Formuj z ciasta wałki i odcinaj z nich kopytka.
- Wrzucaj na wrzącą osoloną wodę. Od wypłynięcia gotuj jeszcze kilka minut, a potem odcedź.
- Na patelni rozgrzej masło (lub inny tłuszcz). Dodaj porcję kopytek i garść orzechów włoskich. Obsmażaj kilka minut, aż zrobią się złote.
- Jeśli masz świeży tymianek, to możesz ozdobić nim gotowe danie.
Idę je robić! Kocham takie.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
:) smacznego!
UsuńUwielbiam kluchy <3!
OdpowiedzUsuńja też (niestety) :)
UsuńJuz dawno temu chciałam wypróbować bataty, ale jakoś nigdy nie miałam pomysłu, co by tu z nich przyrządzić. Twoja propozycja brzmi bardzo smakowicie:).
OdpowiedzUsuń:) mam jeszcze przepis na bataty nadziewane - też pyszne
UsuńŚwietny pomysł!!! Ja niestety muszę zrezygnować z orzechów, ale tymianek jak najbardziej mi pasuje :)
OdpowiedzUsuń:) orzechy to tylko jedna z opcji, świetnie pasują do nich też różne sosy
UsuńMuszę kiedyś spróbować takich z batatami :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę polecam :)
UsuńWyglądają apetycznie. Lubię bataty, ale wciąż brakuje mi na nie pomysłów :)
OdpowiedzUsuńJa kocham bataty ale dopiero od 2-3 lat :)
UsuńU mnie ostatnio były szpinakowe kopytka:)
OdpowiedzUsuńo, to też pyszne!
UsuńZgłodniałam! Brzmi prze-pysz-nie! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie a ja uwielbiam bataty, choć mojemu mężusuiowi nie smakują.
OdpowiedzUsuńAle w kopytkach wcale ich tak nie czuć :)
UsuńJadłabym <3
OdpowiedzUsuńBrakuje mi tylko batatów, resztę mam. Muszę zrobić takie kopytka w weekend. Coś czuję, że mi posmakują <3
OdpowiedzUsuńJak zrobisz to daj koniecznie znać, czy Ci smakowały :)
UsuńJa kocham bataty więc pewnie by mi posmakowały te kopytka :)
OdpowiedzUsuńNa pewno - zwykłe kopytka są pyszne a te z batatami to już w ogóle :)
Usuń