W każdym razie polecam Wam gorąco wypróbować przepis i przeczytać książkę.
![]() |
Warzywna Alternatywa - Fasolowa wojna |
Fasolowa wojna - pyszna fasolka do ryżu
danie: wegańskie, bezglutenowe
Składniki na ok 4-6 porcji:
- 3 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebulka
- ząbek czosnku
- 2 puszki czerwonej fasolki
- 500 g sosu pomidorowego/passaty pomidorowej
- łyżeczka lub łyżka (wedle uznania) syropu klonowego
- przyprawy: sól, pieprz, oregano (łyżeczkę), mix: czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory (wedle uznania)
- tłuszcz do smażenia np. nierafinowany olej koksowy
Sposób przygotowania:
- obraną cebulkę oraz paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę
- na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę, smażymy kilka minut, ale trzeba uważać, żeby nie przypalić czosnku
- obraną marchew kroimy np. w półplasterki
- do garnka wrzucamy lekko odsączoną z zalewy fasolkę, dodajemy marchew, zawartość patelni, sos pomidorowy oraz syrop klonowy i przyprawy
- do tego wszystkiego dodajemy ok. 250-300 ml wody i wszystko razem gotujemy ok. 30 minut, bez przykrycia co jakiś czas mieszając
- podajemy np. z brązowym ryżem i natką pietruszki
![]() |
Warzywna Alternatywa - Fasolowa wojna |
![]() |
Warzywna Alternatywa - Fasolowa wojna |
Smacznego!
Pychotka :-) Wygląda meksykańsko i smacznie :-)
OdpowiedzUsuńMożna dodać więcej pikantnych przypraw, jeśli ktoś lubi i wtedy to już w ogóle meksykańskie danie się zrobi :)
UsuńUwielbiam takie przepisy - potrawki, warzywa, sosy, gulasze z kaszami, ryżem. A fasolę wykorzystuję w kuchni dość rzadko, warto to zmienić. Dziękuję za przepis !
OdpowiedzUsuńProszę, będzie mi miło Karolino, jak wypróbujesz ten przepis :)
UsuńCiekawie wygląda ;) Muszę wypróbować taką wersję fasolki :)
OdpowiedzUsuńjest naprawdę pyszna!
Usuń