piątek, 10 lutego 2017

"Fasolowa wojna"

   Czytaliście książkę "Fasolowa wojna" Johna Nicholsa ? Fasola symbolem sprzeciwu :) Tak mi się skojarzyła ta powieść, kiedy gotowałam swoją fasolkę. Może przez to, że danie ma nieco meksykański wygląd, a może dlatego, że ostatnio sporo rzeczy budzi mój sprzeciw...
W każdym razie polecam Wam gorąco wypróbować przepis i przeczytać książkę.

Warzywna Alternatywa - Fasolowa wojna

Fasolowa wojna - pyszna fasolka do ryżu


danie: wegańskie, bezglutenowe

Składniki na ok 4-6 porcji:
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebulka
  • ząbek czosnku
  • 2 puszki czerwonej fasolki
  • 500 g sosu pomidorowego/passaty pomidorowej
  • łyżeczka lub łyżka (wedle uznania) syropu klonowego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano (łyżeczkę), mix: czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory (wedle uznania)
  • tłuszcz do smażenia np. nierafinowany olej koksowy

Sposób przygotowania:
  • obraną cebulkę oraz paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę
  • na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę, smażymy kilka minut, ale trzeba uważać, żeby nie przypalić czosnku
  • obraną marchew kroimy np. w półplasterki 
  • do garnka wrzucamy lekko odsączoną z zalewy fasolkę, dodajemy marchew, zawartość patelni, sos pomidorowy oraz syrop klonowy i przyprawy
  • do tego wszystkiego dodajemy ok. 250-300 ml wody i wszystko razem gotujemy ok. 30 minut, bez przykrycia co jakiś czas mieszając
  • podajemy np. z brązowym ryżem i natką pietruszki


Warzywna Alternatywa - Fasolowa wojna

Warzywna Alternatywa - Fasolowa wojna

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Pychotka :-) Wygląda meksykańsko i smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać więcej pikantnych przypraw, jeśli ktoś lubi i wtedy to już w ogóle meksykańskie danie się zrobi :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie przepisy - potrawki, warzywa, sosy, gulasze z kaszami, ryżem. A fasolę wykorzystuję w kuchni dość rzadko, warto to zmienić. Dziękuję za przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę, będzie mi miło Karolino, jak wypróbujesz ten przepis :)

      Usuń
  3. Ciekawie wygląda ;) Muszę wypróbować taką wersję fasolki :)

    OdpowiedzUsuń