piątek, 15 kwietnia 2016

Zupa krem z cukinii z ziołowymi grzankami

 Bardzo prosta zupa dla zabieganych. A że ja zabiegana jestem ostatnio, to też preferuję szybkie i proste dania (ale jednak zdrowe).

Zupa krem z cukinii z grzankami ziołowymi
Zupa krem z cukinii z ziołowymi grzankami
danie: wegańskie, bezglutenowe

Składniki na 3 porcje:
  • 1 spory seler
  • 4 ziemniaki
  • 2 cukinie
  • pieczywo na grzanki (bezglutenowe lub zwykłe)
  • oliwa
  • zioła do grzanek - wedle uznania 
  • przyprawy: sól, pieprz, odrobina sosu sojowego, i mieszanka ziół - u mnie dalmatyńskich (Kotanyi)
Sposób przygotowania:
  • cukinię kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzana oliwę/olej i smażymy do miękkości
  • obrane ziemniaki i seler kroimy w kostkę, zalewamy wodą (tak by wyszły 3 porcje zupy) dodajemy trochę soli i gotujemy do miękkości.
  • do ugotowanych ziemniaków i selera wrzucamy gotową cukinię i wszystko razem blendujemy.
  • zupę doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i ziołami oraz ewentualnie sosem sojowym
  • chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i obtaczamy w ziołach, następnie smażymy do zrumienienia
  • gotowe grzanki podajemy z zupą

Zupa krem z cukinii z grzankami ziołowymi
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz