sobota, 5 grudnia 2015

Leczo

 Na taką zgniłą pogodę najlepsze jest aromatyczne leczo. Z resztą leczo jest dobre na każdą pogodę i na każdą porę roku.


Leczo
danie: wegańskie, bezglutenowe


Składniki:
  • 2 duże czerwone papryki
  • czerwona cebula
  • ewentualnie mała papryczka chili 
  • ząbek czosnku
  • cukinia
  • 2 pomidory
  • puszka pomidorów w pomidorowym soku
  • 2 -3 łyżeczki suszonych płatków pomidorowych
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta kuminu
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól 
  • olej

Sposób przygotowania:
  • Paprykę kroimy w kostkę (jeśli używamy chili to ją również tylko w drobniejszą), podobnie cebulę. Pokrojone - wkładamy na patelnię na rozgrzany olej i dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, łyżeczkę cukru, słodką i ostrą paprykę oraz kumin. Wszystko razem smażymy, aż papryka będzie miękka a przyprawy i cukier zaczną się tak jakby razem karmelizować. Gotowe, zdejmujemy z patelni.
  • Na tę samą patelnię dodajemy pokrojone w kostkę cukinię i pomidory, a także sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą i pozostałym cukrem oraz płatkami pomidorowymi. Gotujemy, aż cukinia zmięknie.
  • Cukinię z pomidorami przekładamy do garnka i dodajemy do nich papryki z cebulą. Gotujemy całość jeszcze kilka minut, doprawiamy do smaku.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz