piątek, 18 września 2015

Aromatyczna zupa z zielonej soczewicy i marchewki

   Czasami zdarza się (a mnie dosyć często), że biorąc czyjś przepis, przerabiamy go po swojemu. Z braku jakiegoś składnika dodajemy inny lub w ogóle go pomijamy, przyprawiamy na "swój smak", dodajemy coś od siebie. I uważam, że to jest coś dobrego - taka kreatywność - bo powstają wtedy ciekawe, pyszne i zupełnie nowe dania. Ja ostatnio z braku niektórych składników a nadmiaru innych, przerobiłam zupę ze strony Lidla - arabską zupę z soczewicy. 
 A ponieważ, moim zdaniem, wyszła naprawdę wspaniale, dzielę się z Wami moim przepisem. A Wy przerabiajcie go do woli.


 Zupa z zielonej soczewicy i marchewki ze szpinakiem
 danie: wegańskie, bezglutenowe

Składniki na ok. 4 porcje:
  • ok. 200g zielonej soczewicy
  • 6-7 marchewek
  • 3 ziemniaki
  • świeży szpinak (opakowanie wystarczy na 4 porcje zupy)
  • łyżka oliwy
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, liść laurowy, łyżeczka lub więcej Podlaskiej przyprawy orientalnej "Dary Natury" (a jeśli nie macie, to mieszanka np. mielonego kardamonu, cynamonu, imbiru, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, goździków, kurkumy). 
 Sposób przygotowania:
  • Warzywa obieramy i kroimy - marchew na plasterki, a ziemniaki wystarczy na pół. Soczewicę dokładnie płuczemy.
 
  • Do garnka dodajemy soczewicę, pokrojone warzywa, liść laurowy i łyżkę oliwy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
  • W międzyczasie umyty szpinak blanszujemy (np. na parze), żeby zmiękł
  • Z ugotowanej zupy wyjmujemy liść laurowy i wyciągamy łyżkę lub dwie łyżki wazowe soczewicy i marchewki (ziemniaki zostawiamy). Pozostałą zupę miksujemy na krem. 
  • Do zmiksowanej zupy wkładamy z powrotem wyjęte wcześniej soczewicę i marchewkę i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i orientalną przyprawą 
  • Podajemy z blanszowanym szpinakiem.
 
 Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz