Dzisiaj z okazji niedzieli mam dla Was pomysł na super danie. Nietypowe burgery, w których nic nie jest takie jak powinno być. Bułka jakaś inna i środek też nienormalny :) Ale wszystko razem jest mega pyszne!
Burgery z kalafiora
danie: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
- 1 nieduży kalafior
- 3 jajka
- 5-6 łyżek mąki bezglutenowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki suchych płatków drożdżowych (można pominąć)
- łyżka musztardy lub więcej jeśli lubicie
- przyprawy: ok. płaskiej łyżeczki soli, pieprz, czosnek niedźwiedzi - wg uznania
Sposób wykonania:
- kalafiora miksujemy na "ryż" (jak w tym przepisie)
- do zmiksowanego kalafiora dodajemy jajka, mąkę, skrobię ziemniaczaną, suche drożdże, musztardę i przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy
- formujemy niewielkie bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- bułki lekko spłaszczamy i posypujemy np. płatkami suszonych pomidorów lub sezamem itp
- pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut, aż do zarumienienia
- A teraz tylko od Was zależy w jaki sposób je podacie. Możecie zrobić do nich jakiś sos, użyć jako bułek i posmarować je np. jakąś pastą albo zrobić z nich burgery takie jak moje, czyli z jajkiem sadzonym i żółtym serem (wszystko razem zostało jeszcze raz podgrzane, tak by ser się nieco rozpuścił i zrobił ciągnący).
Smacznego
To danie wygląda magicznie !! :)
OdpowiedzUsuń