środa, 24 grudnia 2014

Bakłażan po tatarsku i Świąteczne Życzenia

Zacznę od życzeń. 
Wszystkim oraz sobie życzę, żebyśmy te Święta spędzili w cudownej, ciepłej i przyjaznej atmosferze wśród bliskich (osób oraz zwierzaków), by był to czas radosny, spokojny, czas tolerancji, zrozumienia i pojednania, a przede wszystkim miłości do wszystkich żywych istot.

obrazek ze strony www.printfection.com/VeggieShirts


A teraz przepis. Ponieważ w te święta dominują smaki rybne, mam dla Was danie, które z powodzeniem może zastąpić sałatkę ze śledziem.

Bakłażan po tatarsku

danie: bezglutenowe, wegańskie

Składniki: 
  • bakłażan
  • mała cebula
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżeczka musztardy
  • ewentualnie łyżka dobrego oleju lub oliwy
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • do podania: posiekana natka pietruszki i dla wegetarian jajko
Przygotowanie:
  • Bakłażana pokrojonego na plasterki moczymy z 15 min. w osolonej wodzie, następnie odsączamy i kroimy na półplasterki. Smażymy na złoto na oleju. Wystudzonego kroimy w drobną kostkę.
  • Cebulę drobno siekamy i dodajemy do wystudzonego bakłażana. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryka i dokładnie mieszamy.
  • Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt "sypka" możemy dodać trochę oliwy lub oleju.
  • Podajemy posypane posiekanym jajkiem i natką pietruszki.
Smacznego


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis, wygląda bardzo smakowicie :) Wesołych Świąt ;)

    OdpowiedzUsuń