poniedziałek, 22 lutego 2016

Kotlety z batatów i kukurydzy

   Dziś mam dla Was trochę słońca zamkniętego w batatowym kotlecie. W sam raz na tę ponurą pogodę. Poza tym że kotlety są żółtopomarańczowe, to w dodatku lekko słodkie. Mnie kojarzą się po prostu z latem :)


Kotlety z batatów i kukurydzy
danie: wegetariańskie, bezglutenowe

Składniki: 

  • 2 bataty
  • 4 łyżki kukurydzy mrożonej
  • 4 czubate łyżki bułki tartej (może być bezglutenowa)
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • jajko
  • pęczek natki pietruszki - posiekany
  • przyprawy: sól, pieprz kajeński, czosnek niedźwiedzi, kumin
  • olej/oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:
  • bataty gotujemy (w skórce) do miękkości, potem studzimy
  • kukurydzę gotujemy w lekko osolonej wodzie również do miękkości, studzimy
  • wystudzone bataty obieramy i blendujemy na gładką masę  
  • do zmiksowanych batatów dodajemy kukurydzę, natkę i przyprawy - mieszamy i próbujemy, czy jeszcze doprawić czy jest ok
  • następnie dodajemy bułkę tartą, mąkę i jajko i dokładnie razem wyrabiamy 
  • formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju 
  • podajemy np. z sosem jogurtowo-musztardowym (jogurt naturalny, musztarda francuska, zioła)
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz