piątek, 16 października 2015

Ciasto gruszkowe z migdałami i czekoladą

 Ależ to ciasto jest pyszne! Ledwie zostało upieczone, a już połowy nie ma. Połączenie gruszki, migdałów i czekolady wygrywa u mnie tej, póki co ponurej, jesieni. Nie ma co się rozpisywać, tylko planować, kiedy zrobić następne :)




Ciasto gruszkowe z migdałami i gorzką czekoladą
danie: wegetariańskie, (w zależności od użytej mąki i proszku do pieczenia- bezglutenowe)

Składniki na podłużną formę ok. 11 na 25 cm
  • 200 g mąki (może być mieszanka bezglutenowa)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 70 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni (w mojej paczce było 75g)
  • 180 g masła - posiekanego na małe kawałki
  • 3 jajka - wymieszane widelcem
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady -pokrojonej w kosteczkę (możemy też dodać z kilka kostek do starcia na wierzch gotowego ciasta)
  • 3 gruszki - obrane - 2 pokrojone w kostkę a jedna w półplasterki
  • ew. kilka kropel aromatu migdałowego
Sposób przygotowania: 
  • rozgrzewamy piekarnik do ok. 160-200 stopni, blaszkę smarujemy odrobiną tłuszczu, ewentualnie możemy wyłożyć papierem do pieczenia 
  • mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i uprażone płatki migdałowe mieszamy razem
  • dodajemy masło i miksujemy do momentu, aż powstanie coś na kształt kruszonki
 
  • następnie wlewamy jajka i wsypujemy cukier (i możemy dodać kilka kropel aromatu migdałowego) - wszystko razem dokładnie miksujemy na dosyć gęste ciasto
  • do mikstury dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i czekoladę i mieszamy ale już za pomocą łyżki
  • ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy górę i układamy pozostałe plasterki gruszki - lekko wciskając je w ciasto
 
  • pieczemy ok. 50-60 minut, lub do suchego patyczka, przestudzone ciasto możemy udekorować startą czekoladą
 
 Smacznego

1 komentarz: