niedziela, 30 listopada 2014

Chutney z czerwonych śliwek

  Jeżeli jeszcze nigdy w życiu nie zrobiliście sami chutneya, to właśnie teraz jest dobry moment na jego zrobienie. Zbliżają się Święta, a ten gęsty aromatyczny sos to doskonały dodatek do wszelkich pasztetów i serów. W dodatku znajdziecie jeszcze w sklepach czerwone śliwki, a chutnej z czerwonych śliwek świetnie się pasteryzuje. W Święta tylko wystarczy otworzyć słoik i gotowe!

Chutney z czerwonych śliwek

danie: bezglutenowe, wegańskie

Składniki na 1 słoik  ok. 0,5 l:
  • 1/2 kg czerwonych śliwek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • ok. 5 łyżek octu winnego z białych winogron (może być więcej jeśli lubicie octowe smaki)
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru
  • 2-3 goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej o delikatnym smaku do smażenia cebuli (ewentualnie masło)
Przygotowanie:
  • Poszatkowaną drobno cebulę dusimy w garnku na odrobinie oleju, aż się zeszkli
  • Umyte śliwki, bez pestek, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do cebuli, dodajemy też przyprawy, cukier i ocet (najpierw kilka łyżek, potem w zależności od upodobań możemy dać nieco więcej)
  • Wszystko razem gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, ok. godziny, aż śliwki się rozpadną i utworzą gęsty sos.
  • Podajemy na ciepło lub przekładamy do słoików.


 Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz